Primăria Timișoara vrea să intre în război cu țiganii care au pus mâna pe casele din centrul orașului, din zona Loga. Viceprimarul Ruben Lațcău anunță că aceștia au intrat în posesia imobilelor, dar nu și a terenurilor din curțile lor, care ar fi de fapt în proprietatea statului român. Acum primăria vrea să le obțină.
Situație neobișnuită în centrul Timișoarei. Primăria a început construcția unei noi clădiri pentru Clinica ORL a Spitalului Municipal Timișoara, doar că nu se va putea intra în imobil. Asta pentru că terenul din jur este ocupat de un clan de romi care a pus stăpânire pe o casă din zona Loga.
Așadar, marți seara, în plenul Consiliului Local Timișoara, a fost aprobat un proiect de hotărâre cu privire la trecerea în domeniul privat al municipiului a unui teren de pe str. Beethoven, nr. 1, proprietatea statului român și administrat de Sfatul Popular Timișoara.
Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a explicat faptul că acest teren aparține statului român, dar este ocupat în mod abuziv de romi, astfel că, în acest moment, nu există acces spre noul corp de clădire al Clinicii ORL.
„Acest teren este, de fapt, una dintre multele case din Timișoara, din zona Loga, care au ajuns în mâna clanurilor de romi prin moduri pe care le bănuim, dar nu știm în mod exact cum s-au întâmplat aceste lucruri și este o situație, din păcate, tragică, în tot centrul Timișoarei în sensul ăsta. Iar terenul în sine este terenul statului român, în folosința Sfatului Popular al Timișoarei. Adică este statul român pe care municipiul Timișoara se poate intabula. Noi în această zonă avem un obiectiv de investiție extrem de important, extinderea la spitalul ORL, spital care nu are acces rutier, nu are acces pentru pompieri, pentru ISU în spate. Iar noi avem foarte multe astfel de situații ca municipiu în care clanuri de romi au preluat case, patrimoniu al Timișoarei, dincolo că le-au luat legal sau ilegal casele, le au, nu mai putem să punem asta în discuție, dar terenul din curțile lor, uneori mii de metri pătrați în centrul Timișoarei este statul român, nu este privatizat, nu este retrocedat. Iar noi stăm așa ca și municipiu și lăsăm ca acest lucru să se întâmple de ani de zile și avem cu toții o vină colectivă în chestiunea asta”, a afirmat Ruben Lațcău.
Viceprimarul Timișoarei a anunțat că municipalitatea va încerca să preia toate terenurile folosite de romii care au case în centru și care se află în proprietatea statului român.
„Noi ar trebui, și sper că este un prim proiect și ca cei de la Patrimoniu să pregătească cât mai multe, ca toate aceste terenuri care este statul român în folosința Primăriei Timișoara și care sunt parte din astfel de retrocedări sau preluări cu forța să le trecem în proprietatea municipiului și să le securizăm. Dacă nu am putut la vremea respectivă să securizăm patrimoniul construit din centrul orașului, măcar terenul liber din centru, care este al statului român sau al municipiului să putem să-l securizăm, să-l trecem în proprietatea municipiului și într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat să putem să-l și utilizăm în interesul cetățenilor și nu al clanurilor de romi care au pus stăpânire pe centrul Timișoarei. Sper ca astfel de proiecte de hotărâre de consiliu local să devină cât mai dese și să votăm astfel de proiecte la fiecare ședință. Dacă instituțiile statului nu pot să facă mai mult ca să îndrepte niște nedreptăți pe care le știm cu toții, măcar noi ca și consiliu să putem să facem acest lucru”, a precizat Ruben Lațcău.
Pe de altă parte, Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei, a fost puțin mai rezervat în ceea ce privește preluarea curților romilor, afirmând că este vorba, de fapt, de o situație mai specială cu terenul de lângă noua clădire a Clinicii ORL.
„Pe str. Beethoven, nr. 1, este un obiectiv important pentru Timișoara. Acolo se construiește spitalul ORL, iar noi am avut o îngrădire a accesului. Prima dată ni s-a permis accesul, s-a demolat acel spital, iar în momentul în care s-a început construcția, a început acel șantaj, acea poziție de forță de a interzice constructorilor să-și desfășoare activitatea. Sigur că este o chestiune mai aparte, nu înseamnă că intrăm în curtea tuturor oamenilor, dar acolo, pe lângă nevoia de a construi, în viitor va fi și o problemă legată de accesul salvărilor sau al mașinilor de pompieri”, a adăugat Cosmin Tabără.