Tibiscum, istoria de sub aripa UNESCO arătată tinerilor

castru jupa tibiscum

Castrul roman de la Jupa, pus în valoare de muzeul din Caransebeș de Zilele Europene ale Patrimoniului.

Prin includerea în patrimoniul forului mondial, castrul Tibiscum devine un loc foarte important pentru arheologii din Europa dar și pentru istoria antichității europene și a Imperiului Roman. În prezent, aici se desfășoară primul proiect pentru care muzeul din Caransebeș, instituție care administrează situl alături de Consiliul Județean Caraș-Severin, a fost eligibil pe fonduri nerambursabile. Concret, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, se fac intervenții de primă necesitate la poarta dinspre colțul nord-estic dar și la o porțiune a zidului de incintă din aceeași zonă. Aceste aspecte au fost punctate de Diana Țîrdea, directoarea muzeului din Caransebeș, în cadrul activității prin care instituția pe care o conduce a marcat Zilele Europene ale Patrimoniului.

Cu acest prilej, la fața locului, a avut loc a o întâlnire cu elevii, în cadrul căreia cercetătorul Adrian Ardeț a vorbit despre istoria și importanța castrului Tibiscum. „Dacia a fost una dintre cele mai bogate provincii și singura cucerită la nord de Dunăre din Imperiul Roman, cel mai întins din lumea antică. Tibiscum este unul dintre cele mai importante orașe antice din România. Aici avem fundații de clădiri construite după anul 102. Știm că Dacia a fost cucerită de romani la capătul a două războaie, care au avut loc în anii 101-102, respectiv 105-106 e.n. După primul război, se ajunge la pace însă zonele Banatului și Olteniei sunt încorporate în imperiu iar împăratul Traian organizează aici o tabără militară”, a punctat Adrian Ardeț.

Conform specialistului muzeului din Caransebeș, „Tibiscum” este o denumire preluată de romani din toponimia dacică. Se crede că acest termen ar denumi un loc mlăștinos pentru că prin zonă trece râul Timiș care, de-a lungul timpului, a produs multe inundații. Izvoarele istorice atestă că însuși împăratul Traian a fost la Tibiscum pentru a pune bazele taberei militare cu rol de a pregăti lupta de la Tapae. În prima perioadă de după anul 106, aici sunt cantonați soldați sirieni vorbitori de limbă aramaică, vorbită și de Iisus Hristos. Asta face ca inscripțiile descoperite la Tibiscum să fie atât în limba latină cât și în aramaică. În anul 185, Tibiscum primește rangul de municipiu.

„Astăzi, ruinele clădirilor antice construite aici se întind pe 17 hectare. Faptul că situl face parte din patrimoniul UNESCO înseamnă că, în perioada următoare, noi va trebui să facem eforturi pentru ca aici să fie un parc arheologic. Acesta va trebui inclus într-un circuit turistic de importanță majoră”, a mai spus Adrian Ardeț în cadrul acțiunii desfășurată sâmbătă. Aceasta a mai inclus turul ghidat al castrului și un atelier prin care elevii au fost introduși în arheologie.
Foto: Muzeu Caransebeș


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/