The Road Band, emblema muzicală a Reșiței!

Doi dintre membrii trupei de coveruri Blues, Rock şi alte genuri de bun gust care ne face serile de weekend mai frumoase într-un municipiu, în general, trist, Cristi Iakab şi Lori Balogh, au vizitat redacţia Express de Banat, ocazie cu care au vorbit despre succesul lor, despre nopţile grozave din cluburile reşiţene şi nu numai, despre intenţiile lor de viitor, dar ne-au dezvăluit şi povestea care a dat numele formaţiei.

 

Cristi, Lori, lumea vă cam cunoaşte, The Road Band este ingredientul perfect pentru o seară de weekend reuşită. Totuşi, aş vrea să vă întoarceţi puţin în timp şi să ne spuneţi povestea trupei.

Cristi Iakab: The Road Band a fost înființată în anul 2000, dacă țin eu bine minte. Cântasem în altă componență atunci, pe la „Dușan”, cu Remus Ponoran, cu Nani, care e și acum cu noi, cu basul, și Hanes, care acum e cu trupa Publika, la București. De atunci ne numim noi The Road Band. În prezent, alături de mine, în trupă mai sunt Nani Novak, după cum spuneam, la chitară-bas, cu care cânt de vreo 15 ani în diferite formule, Bebe Borozan, la baterie, şi Lori Balogh, la clape.

Numele trupei nu e unul întâmplător. De unde vine?

Cristi Iakab: Povestea numelui trupei?! Cu ani în urmă, am făcut şi eu ca fiecare care vrea să aducă un ban acasă, în țară fiind destul de greu. Toți tinerii plecau pe afară, prin străinătate. Am avut și eu o tentativă din asta, am plecat în Germania, am lucrat, a fost foarte greu, pentru că până și nemții te mai păcălesc, iar corupți există și acolo. Mi-am dat seama că până la urmă trebuie să fac ce știu eu mai bine, să cânt. Asta știam, asta am făcut eu dintotdeauna. Eu provin dintr-o familie muzicală, tata cu asta ne-a crescut și am luat chitara în mână, am plecat din Germania unde lucrasem şi am ajuns în Elveția, la maică-mea și soră-mea, care locuiesc acolo. Am început să cânt pe acolo. Am cântat în toate conjuncturile. Am luat lucrurile de jos, am cântat și prin cluburi, am cunoscut instrumentiști, dar am cântat și pe stradă. A fost o experiență foarte bună pentru mine, deoarece am fost determinat să fac lucrul ăsta deoarece am vrut să fiu liber, să nu depind de nimeni. Cât de bine făceam lucrurile, atât și câștigam. Din punctul meu de vedere a fost o experiență foarte bună.

Lori, tu eşti cel mai nou în trupă. Cum ai fost cooptat în gaşcă, unde te-ai cunoscut cu băieţii?

Eu sunt orădean, dar sunt în Reșița de prin 2013. Cânt cu The Road Band din februarie 2014. Eu am avut în perioada respectivă o colaborare cu Gabi Burduja, care a fost la Vocea României, și într-o seară am cântat la Parallel Jam. Ei numai ce rămăseseră fără clăpar, mi-au propus să intru în trupă și m-a încântat ideea. Eu am băut apă de Banat și, după cum se spune, aici rămâi. E o chestie foarte mișto ce se întâmplă cu The Road Band.

 

Aţi adus vorba de Parallel Jam, localul în care au fost nopţi grozave şi după care plâng toţi cei cărora le place muzica bună şi, mai ales, live. S-a creat acolo o poveste frumoasă, care continuă acum în alte cluburi din Reşiţa, Caransebeş sau Timişoara. De unde atâta lipici la public?

Cristi Iakab: Am fost şi noi de foarte multe ori surprinşi să vedem că oamenii vin să se distreze alături de noi oriunde mergem să cântăm. Înseamnă că au găsit acolo ceva, dacă tot vin și ne urmează peste tot în concerte. E un lucru care ne bucură și țin să le mulțumesc, pentru că, de fapt, pentru public cântăm. Sunt bucuros că ne-am format un public, nu suntem numai în Reșița, am mers în toate direcțiile. În Timișoara e destul de simplu să ajungem, acolo sunt foarte mulți reșițeni. Reșițenii de acolo sunt foarte uniți și e mișto că vin tot timpul să ne asculte.

Lori Balogh: Până la urmă asta e ideea, de asta vin oamenii la club, de asta noi cântăm acolo. Chiar toți se cunosc și sunt prieteni, e o atmosferă specială.

The Road Band nu e doar o trupă de club, e mai mult de atât. Vă las pe voi să vorbiţi despre scenele mari şi evenimentele la care mai cântaţi.

Cristi Iakab: Am cântat și pe scene mari, e adevărat, și colegii mei au mai cântat pe scene mari, în alte formule. Am cântat și pe la Brașov, și prin București. Am avut colaborări și cu Smiley, cu Damian Drăghici, care e un super muzician pe care îl admir. Marius Pop, chitaristul lui Smiley, îmi este foarte bun prieten și mi-a propus să merg acolo. S-a întâmplat să fie bolnav sau să nu poată merge la vreun concert și atunci am fost propus să merg în locul lui. O altă experiență foarte bună. Dacă vrei să reziști în ziua de azi ca trupă trebuie să te adaptezi la multe. Cântăm și la nunți, botezuri, nu contează. Oricum, facem ce ne place. Eu atunci sunt cel mai bucuros când văd că oamenii vibrează, că se simt bine.

Având în vedere prezenţele voastre la evenimente atât de diferite şi repertoriul foarte variat, se poate pune o anumită etichetă pe trupă?

Cristi Iakab: Suntem o trupă de cover, pentru că orice trupă va cânta într-un club, show-ul cel mai fain și publicul şi-l atrage în momentul în care îi dă ceva ce cunoaște. O să încercăm să ne impunem și cu piese proprii, dar asta e calea ușoară.

Lori Balogh: Nu știu dacă suntem trupă rock. Noi cântăm cam de toate, şi blues, și raggae, și atunci nu suntem axați pe un singur stil. Despre stil vom putea vorbi eventual când scoatem un album.

Aveţi şi astfel de intenţii? Pe când un album cu creaţii proprii?

Există și un proiect în sensul ăsta. Din păcate, proiectul ăsta merge destul de greu pentru că e vorba de timp, deja avem o vârstă, mai sunt familii, copii, e destul de greu. Lucrăm, avem câteva piese gata, m-a ajutat prietenul meu Marius Pop, și sper cât de curând să scoatem o piesă, să facem un clip, pe care să-l poată urmări prietenii noștri. Le suntem datori oamenilor de aici, pentru că ne-au oferit foarte multe. Chiar merită să o facem și pentru ei.

Unde vă putem asculta în perioada următoare?

Cristi Iakab: În Reşiţa, cântăm la Soho, în fiecare sâmbătă seara, o locaţie foarte faină, care nouă ne place. E important să te identifici cu locaţia, cu oamenii de acolo şi ne bucurăm că putem cânta în Reşiţa. Şi la Timişoara ne simţim bine şi mergem destul de des.

În final, ce le-aţi transmite cititorilor Express de Banat şi fanilor, prietenilor voştri care vă ascultă şi vă urmează peste tot?

Cristi Iakab: Îi aşteptăm la concertele noastre cu mare drag.

Lori Balogh: Încercăm de fiecare dată să facem show. Asta ne propunem, poate nu ne iese de fiecare dată, dar sper să ne distrăm în continuare aşa cum am făcut-o şi până acum.

Vă mulţumesc!