Comunitățile de cehi din Clisura Dunării sunt în permanență susținute de Guvernul ceh. Pentru a crește și mai mult calitatea vieții locuitorilor, o delegație diplomatică a fost în vizită în județ.
O delegație diplomatică din Cehia a fost prezentă astăzi la Reșița, după o vizită de câteva zile în localitățile cehești din Clisura Dunării. Delegația a fost alcătuită din ambasadoarea Republicii Cehe în România, Halka Kaiserova, Jitka Kruková – consilier, șeful Secției Consulare – Ambasada Republicii Cehe în România, Ștefan Bouda, președintele Filialei Zonale Banat Sud a Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), Nicolae Tismănariu, primarul comunei Gârnic și reprezentanți ai Serviciului Afaceri Europene, Coordonare Instituțională și Situații de Urgență din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Caraş-Severin.
Un prim popas a fost făcut la Instituția Prefectului Caraș-Severin. Ioan Dragomir a realizat o prezentare a județului Caraș-Severin, cu accent pe importanța prezenței comunității etnicilor cehi, care contribuie, prin păstrarea specificului național, la bogăția multietnică a județului. În egală măsură, a punctat câteva date economice referitoare la județul Caraș-Severin, dar și informații despre investițiile cehe din județ. La finele anului 2022 erau înregistrate 7 firme cu capital ceh. În ceea ce privește învățământul, în județ sunt trei școli gimnaziale și un liceu în care se studiază limba maternă cehă, în localitățile: Sfânta Elena (comuna Coronini), Gârnic, Berzasca și Moldova Nouă. Excelenţa Sa, Halka Kaiserova, s-a arătat plăcut surprinsă de colaborarea instituțiilor și autorităților publice cu comunitatea cehă din județ, pe care a vizitat-o în ultimele zile, dar și de modul în care tradițiile culturale se păstrează în satele cu populație cehă. De asemenea, a menționat că acest an este deosebit de important pentru etnicii cehi, întrucât se împlinesc 200 de ani de la venirea acestora în România, moment care va fi marcat printr-o serie de manifestări în comunitățile cehe în luna august.
„În Comunism, comunitățile de cehi erau destul de izolate, s-au păstrat și au rămas în zonă. Vorbim deja de 30 de ani în România. Imediat după ’89, Cehoslovacia și apoi Cehia au văzut în aceste comunități un tezaur și au făcut tot posibilul să îl păstreze și să rămână autentic, pentru că asta este ce le poți arăta celor care vin de acolo.”, consideră Halka Kaiserova.
Excelența Sa a remarcat fenomenul interesant prin care familii care au plecat în Cehia se reîntorc în comunitățile din județul Caraș-Severin datorită faptului că nivelul de trai a fost îmbunătățit în ultimii ani de către primarii localităților respective. Totuși, a punctat o serie de probleme care ar necesita intervenția instituțiilor publice, cum ar fi investiții în infrastructura rutieră care să le asigure cetățenilor confortul dorit, dar și să contribuie la atragerea unui număr mai mare de turiști, acces îmbunătățit la servicii medicale și atragerea investitorilor.
„Comunitățile sunt bine conservate, vin turiști. Pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi este nevoie, în primul rând, de infrastructură, de drumuri. Cu această vizită, domnul președinte (n.r. Romeo Dunca) ne-a asigurat că drumul de acces la Gârnic se va asfalta, facilitând accesul turiștilor la noi. Ca oamenii să rămână acolo, să își păstreze cultura și tradițiile, trebuie calitatea vieții să crească. Din păcate, avem o problemă legată și de accesul la sănătate. Am rugat instituțiile să se ocupe încât primarii să aibă posibilitatea să angajeze în posturile de asistent medical sau de doctor pentru că accesul la sănătate este complicat momentan. Guvernul ceh, pentru a preîntâmpina unele lucruri, deja a angajat și plătește asistenți sociali care se ocupă de fiecare comunitate. În fiecare localitate există o doamnă care are curs de calificare necesar pentru asta și lucrul acesta a ajutat mult, că este din comunitate, este angajată și are grijă de oameni pe care îi cunoaște.”, a mai explicat ambasadorul Cehiei.
Prefectul județului Caraș-Severin s-a declarat întru totul de acord cu aspectele semnalate de Excelența Sa și a menționat că, în ceea ce privește asistența medicală, în comunele Coronini și Gârnic s-au făcut demersuri de către administrațiile publice locale pentru amenajarea de dispensare moderne și bine dotate, însă acestea se confruntă cu lipsa medicilor și asistenților medicali. În acest sens, a precizat că intenționează să organizeze în cursul lunii martie o întâlnire zonală cu reprezentanții primăriilor și ai instituțiilor cu atribuții în domeniul sănătății, care se va desfășura cel mai probabil în comuna Coronini. De asemenea, și-a exprimat disponibilitatea și interesul de a face demersurile necesare și în ceea ce privește celelalte probleme semnalate.
În final, s-a convenit că vizita de astăzi a fost doar o primă întrevedere, cele două părți urmând să colaboreze în viitor pentru prezervarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorității cehe.
O a doua întâlnire a delegației din Cehia a fost cu reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin. „A fost o vizită foarte interesantă, cu un rezultat pozitiv. Cred că am reușit să o convingem pe doamna ambasador a Cehiei că suntem implicați, ne dorim să valorificăm acea zonă, cu atât mai mult cu cât satele respective chiar le cunosc. Cam de două ori pe an mă duc cu bicicleta pe acolo. Este o zonă foarte, foarte frumoasă. Este și un traseu de cicloturism introdus prin acele sate. Ne bucurăm că am luat decizia să asfaltăm în această vară o legătură de 3 km în zona gestionată de domnul primar Tismănariu. Am promis că ne vom mai uita și vom vedea ce mai putem să facem la infrastructură puțin, în limita posibilităților, să mai facem un covor asfaltic în zonă, în așa fel încât să ușurăm efortul Guvernului Cehiei care investește bani serioși în zonă și promovează zona noastră și organizează deplasări cu cetățeni din Cehia, îi aduc cu autocarele și în timpul verii e plin de turiști din Cehia acolo”, a declarat președintele Romeo Dunca.