Medicii Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara lucrează la un protocol care să ofere posibilitatea unei retestări a persoanelor vindecate de coronavirus. Aceştia spun că e important de constatat dacă boala a lăsat urme şi dacă există anumite sechele pulmonare după vindecare.
„Există această posibilitate, şi la asta lucrăm acum, ca în următoarea perioadă să facem o testare a pacienţilor care au fost deja vindecaţi. E foarte important să vedem dacă aceşti pacienţi rămân cu anumite sechele pulmonare, dacă aceşti pacienţi vor necesita o recuperare respiratorie ulterioară, pentru că din experienţa acestor trei luni am văzut mulţi pacienţi care s-au vindecat şi la care examenul tomografic la externare era în parametri normali. Au fost însă şi pacienţi care, deşi testul era pozitiv şi erau asimptomatici, au rămas cu anumite cicatrici pulmonare. Trebuie văzut dacă pe termen mediu sau pe termen lung aceste modificări care rămân după infecţia virală o să afecteze funcţia pulmonară”, spune Diana Manolescu, şefa Compartimentului de Radiologie de la „Victor Babeş”.
În acest moment se lucrează la protocol, iar următorul pas de a reveni la o stare de normalitate este de a avea şi pacienţi care nu sunt COVID, dar şi statutul necesar care să permită evaluarea pacienţilor şi monitorizarea lor după infecţie.
„Important este să trecem peste această perioadă care este acută. Este la fel de important să devenim un spital mixt, pentru că pacienţii externaţi şi consideraţi vindecaţi, asimptomatici sau cu test negativ, devin pacienţi non-COVID şi atunci nu mai pot fi internaţi sau evaluaţi în acest context intraspitalicesc”, a completat Diana Manolescu.