Fostul manager al Spitalului Municipal Lugoj, medicul chirurg Erwin Floroni, este cel care a întocmit forma inițială a proiectului unui nou spital la Lugoj (pe POIM), împreună cu ec. Blanka Bota, pe atunci director financiar al SML.
El a spus că, dacă rămâneam la primul câștigător desemnat, acum se construia spitalul și că pe lugojeni nu i-a interesat dacă îl construia X sau Y. Omul de rând voia doar să vadă clădirea în picioare.
„Eu nu cred că Ministerul a reziliat contractul pentru că s-au gândit ei că nu mai ajungem până în 2026 (n.r. – termenul inițial al implementării), ci din cauză că noi nu am îndeplinit etapele. Nu știu termenii, dar nu ne-am încadrat cu licitația, nu ne-am încadrat cu proiectul tehnic, noi nu ne-am încadrat cu nimic. Dacă, atunci când s-a desemnat prima oară câștigătorul, acum un an jumate, nu făceam gargară, probabil că acum eram bine și se construia spitalul”.
Dr. Floroni a fost tranșant: „Am spus atunci, o spun și acuma. Nu mi-e teamă să o spun, că pe lugojean nu-l interesează cine construiește și cine e constructorul. Pe lugojean îl interesa să fie construit. Că ăia erau piloși, că erau firmă de casă, sau ce s-a mai zis, pe lugojeni nu-i interesa. Omul de rând voia să vadă construcția în picioare! Nu puteau face o construcție de mântuială, pentru trebuiau respectați niște termeni și niște clauze contractuale, normale atunci când construiești ceva. Trebuie să te încadrezi în niște limite, îți vine Comunitatea Europeană în control, nu putem să ne facem că construim. Orice firmă câștiga, trebuia să se încadreze în niște condiții. Repet, pe lugojean nu-l interesa dacă firma se numește X sau Y, dacă e alui X sau Y. Dacă ar fi rămas primul câștigător, eu zic că acum eram bine mersi cu spitalul, eram pe linia de plutire. Eu spun asta sincer, am ieșit din toată problema, dar asta e părerea mea”.
El speră în continuare ca actuala administrație să găsească o soluție de a construi un spital nou de la zero, „poate mai mic, poate nu de aceeași valoare (n.r. -investiția prin PNRR a fost de 151 milioane de euro), dar până la urmă e nevoie de un spital nou și adaptat la situația Lugojului din momentul de față”.
Floroni a mai adăugat ceva ce consideră foarte important: „dacă până acuma aveam nevoie de un spital cu dotări, în momentul de față dotările cu aparatură există. 90% din aparatura necesară noi o avem deja”.
Strict necesară este clădirea cu dotări, adică cu sistem de energie solară, cu sistem de încălzire cu pompe de căldură, cu lift, uși automate etc.