Terenul de sub fostul combinat chimic Solventul de la Timișoara este contaminat. Concluzia a fost stabilită de specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului.
Cei de la Mediu au în lucru de câțiva ani o solicitare de eliberare a unui aviz de mediu pentru un investitor care vrea să dezvolte în zonă un ansamblu rezidențial.
„Există acolo un investitor care intenționează să facă un proiect de dezvoltare imobiliară pe acel teren. Este de netăgăduit că solul este contaminat având în vedere existența la fața locului a fostului combinat industrial petrolier Solventul. Ne interesează în primul rând viața, siguranța și sănătatea locuitorilor, cetățenilor și celor care în perspectivă poate vor locui acolo. Nu putem neglija și trebuie să avem respect pentru inițiativa privată și pentru investitorul care are un proiect onorabil și în al treilea rând – ne interesează și prioritizăm proiectele de infrastructură a Primăriei Timișoara care la fața locului are în plan construcția unui pod peste Bega și a unui drum, proiect care se va desfășura pe terenul investitorului.”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu.
Prefectul de Timiș a mai spus că va avea loc, săptămâna viitoare, o întâlnire a conducerii Agenției pentru Protecția Mediului cu reprezentanții Primăriei Timişoara și că intenționează să solicite asistență de specialitate din partea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, „pentru a fi siguri că toate normele legale vor fi respectate”.
Eliberarea avizului de mediu ar putea dura ani de zile.
„Există în derulare la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș 3 proceduri de emitere a actelor de reglementare, proceduri diferite. Nu sunt de ieri depuse aceste documentații. Prima procedură ce se derulează din 18 septembrie 2019 este aceea de investigare a amplasamentului ca sit contaminat. La un an distanță s-a demarat procedura de restabilire a obligațiilor de mediu, pe același amplasament. (…) Iar din 23 martie 2021 este în procedură solicitarea de emitere a avizului de mediu pentru proiectul de regenerare urbană. Niciuna dintre aceste 3 proceduri nu sunt finalizate. Acestea sunt menite a stabili în sarcina titularului obligații de realizare a proiectului de remediere și de decontaminare, în funcție de utilizările viitoare propuse, de decontaminare a solului și mediului geologic și de îndeplinire a obligațiilor de mediu pe toți factorii de mediu, dar cu precădere solul, subsolul fiind problematic și de a pune bazele unei dezvoltări ulterioare durabile. (…) Până în prezent nu s-a aprobat vreun PUZ, nu s-a conferit dreptul de edificare a unor construcții sau de dezvoltare a zonei, fie de schimbare a acestei destinații. Până la finalizarea decontaminării și a monitorizării post-remediere, nu se poate implementa nicio variantă a planului sau programului.”, a declarat Alina Călușeru, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș.
În privința pasajului de la Solventul, proiect derulat de Primăria Timișoara, autoritățile estimează că acesta va fi gata până în vară. Pasajul care va lega Calea Bogdăneștilor de strada Gării va avea câte două benzi pe sens și o linie dublă de tramvai, trotuare și piste de biciclete. Investiția este importantă pentru șoferi, mai cu seamă în contextul în care centura de sud a orașului nu este încă gata.