Terasele din mai multe zone din Timișoara, deschise până la ora 01.00. Noul regulament, aprobat

terase

Noul regulament de funcționare al teraselor din Timișoara a fost aprobat. Printre altele, acesta prevede ca terasele din centru, Complexul Studențesc, malul Begăi, zona stadion și Iulius Mall să fie deschise până la ora 01.00, iar restul până la ora 23.30. De asemenea, muzica live va fi permisă după ora 22.00, dar fără ca locuitorii din zonă să fie deranjați.

Primăria Timișoara are un nou regulament de funcționare al teraselor, care a fost votat marți seara, în ședința consiliului local după mai bine de o oră de discuții între aleșii locali.

Ultimul regulament este din anul 2011, când nu exista zona pietonală în Timișoara. De atunci, Timișoara s-a schimbat foarte mult, de aceea este nevoie urgentă să venim cu un nou regulament pentru terase. Știu că prima variantă propusă a stârnit propuneri noi, a existat și o dezbatere publică, iar colegii din primărie au mai lucrat la regulament”, a explicat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

După ce au fost ascultate doleanțele patronilor de terase, s-au făcut mai multe modificări în propunerea de regulament. Astfel, s-a decis ca branșamentul la rețeaua electrică să fie permis, în baza unui proiect și aviz. De asemenea, programul de funcționare a fost prelungit până la ora 01.00 pentru zonele istorice, malul Begăi și Complexul Studențesc, cu respectarea legii privind zgomotul. În restul zonelor, s-a propus ca terasele să fie deschise până la ora 23.00. Totodată, în cazul proprietarilor de terase care au deja autorizație, s-a propus prelungirea ei de la 30 iunie până la 15 septembrie, pentru ca aceștia să aibă timp pentru a pregăti documentele de avizare în baza noilor reguli.

Imediat după intervenția făcută de Dominic Fritz, au început discuțiile în Consiliul Local Timișoara, care au durat mai bine de o oră. Simion Moșiu, consilier local PNL, a luat cuvântul pentru a propune un amendament prin care terasele care sunt amendate de trei ori să nu li se mai suspende activitatea pentru 90 zile, ci pentru 30 de zile. Amendamentul a trecut.

De asemenea, Radu Țoancă, consilier local PSD, a propus și ca terasele din zona stadion să fie închise la ora 01.00, în weekend, amendament care a fost aprobat. Apoi, aleșii locali au avut mai multe discuții privind dosarele în curs de autorizare, neștiind dacă acestea vor fi avizate pe baza noului sau vechiului regulament.

1000x200 dacus 02

Roxana Iliescu, consilier local Pro România, a venit cu patru amendamente la proiect, iar unul dintre acestea s-a referit la permiterea muzicii live pe terase după ora 22.00, cu respectarea orelor de odihnă. Amendamentul a fost aprobat. De asemenea, Iliescu a propus un amendament privind autorizarea teraselor în fața clădirilor care nu au acoperișul și fațada reabilitate. „Cine este cu adevărat în măsură să decidă dacă o clădire este sau nu un pericol pentru clienți și trecători?”, a întrebat Roxana Iliescu.

Discuțiile pe marginea acestui subiect au durat peste 30 de minute, cel care i-a lămurit pe consilierii locali a fost arhitectul-șef al Primăriei Timișoara. „Singura persoană abilitată să stabilească gradul de risc este un expert tehnic. Dar sunt situații în care vizual se poate constata că acea clădire se află într-un anumit stadiu de degradare și se pot cere suplimentar măsuri de punere în siguranță. Dacă examinarea vizuală a clădirii arată că sunt elemente clare că prezintă un pericol, trebuie pusă în siguranță. O terasă reprezintă o funcțiune autorizată de noi. Dacă sunt elemente care cad pe domeniul public, clădirea trebuie pusă în siguranță înainte de a se da avizul”, a precizat Gabriel Almăjan, arhitectul-șef al Timișoarei. În final, Roxana Iliescu a retras amendamentul propus.

Totodată, Iliescu a propus și ca terasele să fie deschise până la ora 03.00 în anumite zone, dar amendamentul a picat. Pe de altă parte, a trecut un amendament făcut de Ovidiu Merean, consilier local USR, privind adăugarea teraselor din zona Iulius Mall pe lista celor care pot funcționa până la ora 01.00. De asemenea, a fost aprobat și un amendament făcut de Paula Romocean, consilier local USR, privind funcționarea teraselor din restul cartierelor Timișoarei până la ora 23.30, în loc de 23.00, așa cum era prevăzut inițial.

În final, noul regulament de funcționare al teraselor din Timișoara, cu amendamentele aprobate, a trecut cu 19 voturi pentru, iar un consilier local s-a abținut de la vot.

 

publicitate si promovare online banner maxagro