Teorema lui Nelu Popa şi Axioma Lu(c)i Peia

● Revine Noble Ventures la Reşiţa? Primarul Nelu Popa s-a exprimat public în favoarea cumpărării funicularului de către municipalitate. Până aici, nimic de zis, oricine are dreptul la o părere, iar părerea unui primar chiar contează. Însă când un edil îşi dă cu părerea pe bani publici, cel mai mult contează argumentele acestuia. Şi spune primarul Nelu Popa că suma cerută pe funicular nu este o sumă serioasă! În sensul că 150.000 de dolari ar fi o nimica toată, dacă e să ne bazăm pe cei 500.000 de euro care vor intra la bugetul local, din impozitul anual pe cele 1.000 de salarii ale primei mii de viitori angajaţi în parcul industrial! Măi să fie! Chiar aşa? Departe de a fi o axiomă, enunţul primarului îl poate aduce pe Nelu Popa alături de Pitagora şi Ţiţeica.

Teorema lui Nelu Popa are, ca toate teoremele, şi o reciprocă demonstrabilă. Căreia ne propunem să-i dăm de cap. 500.000 de euro la 1.000 de salarii înseamnă 500 de euro pe an la bugetul local din impozitul pe un salariu. Adică, 41,67 euro/lună, cam 186 de lei. Din impozitul total pe salariu, la bugetul Reşiţei rămâne mai puţin de jumătate. Dacă vorbim de 186 lei rămaşi, ar însemna că salariul trebuie să fie undeva la 3.400 lei brut sau 2.400 lei net – salariul mediu al celor 1.000 de viitori primi angajaţi conform Teoremei lui Nelu Popa! La câte firme private din Reşiţa aţi pomenit asemenea salarii, când media salariului net pe Caraş-Severin este acum 1.550 lei (incluzând aici şi bugetarii!)? Şi se estimează (de către Comisia Naţională de Prognoză) că în 2019 va fi abia 1.798 lei, faţă de 2.219 lei pe zona sud-vest şi 2.562 lei în Timiş! Dar primarul Nelu Popa se bazează pe 2.400 lei, undeva, cândva, dar la prima mie de noi angajaţi impozitaţi timp de un an!, ca să ni se pară tuturor că suma cerută pe funicular e floare la urechea realizărilor noului primar!

Poate, însă, Teorema lui Nelu Popa mizează pe vreun sector de activitate mai aparte, nu pe angajări de asamblişti şi heirupişti! Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în iulie 2016, un astfel de salariu mediu găsim în: extracţia cărbunelui (cam greu cu mineritul în parcul nostru industrial, nu credeţi?), fabricarea băuturilor (nu la consumarea lor!), industria metalurgică (poate aduce Nelu Popa vreun Noble Ventures american la Reşiţa să concureze CSR-ul!), fabricarea produselor farmaceutice (hm, n-aş crede, fuge edilul de prafuri ca dracu’ la tămâie!), transporturi pe apă (asta da, pe Bârzava la Ponton!).

Odată demonstrată reciproca, evident că Teorema lui Nelu Popa poate intra în cărţile de istorie matematică ale Reşiţei. Însă, de unde graba asta a primarului să bată palma pe suma cerută de Costel Ciobanu-Barbălată, patronul firmei ce deţine acum funicularul? De ce să ne servească o astfel de teoremă pe nepusă masă? Că doar nu de-al dracu!

● Vrei să îţi dai cu părerea? Vezi că vine Luci Peia! Citind pe facebook despre metodele de marketing folosite de primarul Nelu Popa pentru a… repopula urbea, trei reşiţeni au îndrăznit să-şi dea cu părerea. „Tinerii care vor veni au nevoie în primul rând de locuinţă…, unde se vor caza?… Cămine pentru nefamilişti nu mai sunt, iar chiriile sunt scumpe… pentru un salar minim pe economie – în cazul în care găseşti un loc de muncă!“Reşiţa are nevoie de investitori serioşi şi de salarii decente şi atunci o să se repopuleze singură!“ „Fără locuri de muncă cu salarii decente şi nu în bătaie de joc, Reşiţa însăşi va deveni o uriaşă grădină Zoo”.

Aceste remarci au cam scos-o din sărite pe Luci Peia, consilier local din echipa lui Nelu Popa, care a pus axiomatic punctul pe i (de la… ia şi taci!): „Toată lumea e dintr-o dată specialistă la cum se fac tramvaiele, cum trebuia plătit Ro-A-Tir, la cum se toarnă asfalt, la cum se joacă fotbal, la cum trebuie împărţite salariile, la cum să se facă organizarea, la ce trebuie predat la clasă, la cum se traversează strada… Măi, dar de ce n-aţi candidat voi toţi specialiştii ăştia post electorali? Iaca vin alegerile parlamentare, aveţi ocazia să vă depuneţi candidaturile, să ne sprijiniţi şi să ne reprezentaţi în teritoriu!“

Poate că nu toţi reşiţenii, dnă Peia, vor să facă politică. Şi poate că nu toţi au şansa majorităţii aleşilor noştri, de a fi plasaţi pe locuri eligibile pe lista de partid. Dvs. v-aţi scos, dnă consilier local. V-aţi scos din rândul mulţimii care doar îşi dă cu părerea. Dar să-i trimiteţi acum pe toţi nemulţumiţii să candideze la alegerile parlamentare… Nu e prea mult, domniţă? Că prea mulţi sigur sunt!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/