Peste 20 de unități de învățământ din Caraș-Severin sunt încă în lucru, deși școala va începe în doar câteva zile. De vină sunt reprezentanții primăriilor, spune inspectorul școlar general, Carina Pristavu, în timp ce prefectul Ioan Dragomir consideră că tocmai angajații ISJ sunt cei care nu și-au făcut treaba.
Prefectul de Caraș-Severin este nemulțumit de activitatea Inspectoratului Școlar Județean. Ioan Dragomir acuză conducerea de faptul că nu a verificat în teren situația lucrărilor de modernizare și reabilitare a unităților de învățământ, iar acum elevii și preșcolarii se află în situația de a începe cursurile printre materiale de construcții sau, mai rău, vor fi relocați, însă nu există niciun plan în acest sens.
„Am o rezervă în ceea ce privește asigurarea celor mai bune condiții pentru începerea anului școlar 2022-2023. Din păcate, conducerea Inspectoratului Școlar nu a ieșit din modul de lucru în pandemie, nu se deplasează pe teren, nu a urmărit în calitate de beneficiar realizarea tuturor lucrărilor la școlile care sunt în construcții, în reparații sau în reabilitare. Probleme sunt multe. Din păcate, din 22 de școli care trebuiau terminate conform contractelor cu constructorii la 1 septembrie, nu avem garanția că se termină niciuna, asta este problema. Mai mult, am văzut că unele se estimează că se termină în octombrie. Nu este normal! Trebuia ca beneficiarii (primăria, Inspectoratul Școlar) să ia măsuri pentru a se termina toate unitățile care erau în reparații, să începem în condiții bune, normale, civilizate cursurile în 5 septembrie. În primul rând, Inspectoratul Școlar nu cunoaște situația de pe teren, asta mă supără. Nu cunoaște realitatea de pe teren. Ar fi putut să ne atenționeze pe noi, să discutăm cu conducerea Consiliului Județean, cu primarii în cauză, chiar cu constructorii. Eu mi-am asumat răspunderea și am discutat cu constructorii în unele cazuri. Să vedem, au probleme? Nu este normal să tărăgăneze lucrările.”, spune prefectul Ioan Dragomir.
De cealaltă parte, șefa Inspectoratului Școlar spune că toți inspectorii au fost ocupați pe timpul verii cu examenele naționale și cu tot soiul de concursuri, așa că nu puteau monitoriza lucrările de pe teren. Ar fi fost treaba primăriilor să urmărească situația și să o transmită directorilor: „UAT-urile, care sunt de fapt beneficiarii acestor proiecte de reabilitare, nu au ținut o legătură cu directorii unităților de învățământ și nu le comunică concret unde vor fi relocați, în ce spații. Lucrările trebuiau finalizate, directorii așteaptă să înceapă anul.”, a precizat Carina Pristavu. Inspectorul general a amintit și de lipsa de personal, un alt impediment când vine vorba despre deplasarea pe teren.
„Nu este normal că nu i-ați repartizat pe inspectori. Măcar o zi pe săptămână putea să facă teren fiecare inspector, să vadă școlile, cum sunt pregătite clasele.”, a insistat prefectul, care a cerut alcătuirea unei echipe mixte (ISJ, DSP, ISU și IPJ) care să meargă în școli, iar marți să se întâlnească din nou pentru a analiza constatările.
„Am rezerve vizavi de începerea în cele mai bune condiții a anului școlar 2022-2023. Măcar pe ultima sută să reveniți cu măsuri.”, a mai spus prefectul Dragomir.
Potrivit situației transmise de fiecare școală în parte, la data de 26 august erau încă în lucru următoarele clădiri: