La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, pacienții cu entorse, tendinite, dureri lombare sau artrită pot fi tratați cu ajutorul terapiei TECAR. Tehnologia accelerează procesul de vindecare și reduce durerea.
Aparatul folosit în terapia TECAR utilizează un curent de înaltă frecvență sinusoidal, care induce un schimb accelerat de polaritate în membrana celulară, crescând astfel schimburile intra și extra celulare. Astfel, este stimulată regenerarea țesuturilor și se îmbunătățește circulația sanguină, activându-se, în același timp, mecanismele organismului de vindecare naturală.
Terapia este eficientă în afecțiunile musculo-scheletale și recuperare post-operatorie.
„În cadrul Spitalului Victor Babeș, aparatul este folosit la pacienții cu afectare pulmonară sau cardiopulmonară. Și asta pentru că aparatul ameliorează simptomatologia și vindecă țesutul afectat în patologiile asociate. Se poate folosi și în cazul nevralgiilor intercostale, în cazul pacienților cu spondiloză cervicală, a celor cu artroze, dar și la cei care au afectare musculo-ligamentară.”, a explicat Adelina Marițescu, fiziokinetoterapeut la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Terapia este non-invazivă. Ședințele de terapie durează câteva minute și nu necesită perioade lungi de recuperare. Printre beneficiile terapiei TECAR se numără reducerea rapidă a durerii, scăderea inflamației și accelerarea procesului de vindecare. Nu este recomandată persoanelor cu pacemaker, femeilor însărcinate și celor cu tumori active. Efectele secundare sunt rare, dar pot include o ușoară iritație a pielii sau disconfort temporar în zona tratată.