Teatrul German de Stat Timișoara a început repetițiile la „Visul unei nopți de vară”, comedia lui William Shakespeare

teatrul german 2
1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

Ansamblul Teatrului German de Stat Timișoara a început repetițiile pentru „Visul unei nopți de vară”, cea mai populară comedie a lui William Shakespeare, care va avea premiera în 4 martie 2023.

Regizorul invitat să monteze spectacolul este artistul Kristóf Szabo din Köln. Szabo și-a început cariera ca artist vizual înainte de a fonda ansamblul F.A.C.E Mixed Media în orașul de pe Rin. Producțiile sale folosesc, printre altele, dansul și coregrafia, cu instalații de lumină și artă video. Szabo este cunoscut publicului de teatru din Timișoara prin producțiile cu care a participat la festivalul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.

teatrul german 1

În ciuda intrigii de basm și a confuziei vesele în care se încurcă personajele piesei, Shakespeare dezvăluie și laturile întunecate ale iubirii: gelozia și posesivitatea, lupta pentru putere și lupta dintre sexe.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

La începutul secolului al XIX-lea, Felix Mendelssohn Bartholdy a compus uvertura și muzica de scenă pentru „Visul unei nopți de vară”, iar în secolul al XX-lea Benjamin Britten a scris opera cu același nume. Există adaptări cinematografice ale dramei, inclusiv clasicul creat de Max Reinhardt și William Dieterle la Hollywood în 1935, și baletul lui John Neumeier, care se joacă în prezent la Hamburg și se află în repertoriul a numeroase instituții de cultură importante din Europa.

Producția de la TGST îi va avea în distribuție pe toți membrii ansamblului. Arta video și muzica sunt concepute de Ivo Kovacs și József Iszlai, iar decorul și costumele sunt realizate de cele două tinere artiste invitate, Ioana Groza și Ștefana Chelaru.

Foto: Ovidiu Zimcea

untitled design set 970x90 px