Teatrul de Vest, scena bătăii de joc a Consiliului Judeţean! Vicepreşedintele Nedelcea, în postura de regizor?

De parcă nu ar fi fost suficient modul penibil în care Consiliul Judeţean l-a executat politic pe fostul director al Teatrului de Vest din Reşiţa, Dan Mirea. Mai nou, conducerea CJ, prin vicepreşedintele Flavius Nedelcea, îşi arogă indicaţii regizorale!  

Teatrul de Vest din Reşiţa a anunţat amânarea spectacolului „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, programat duminică, 19 noiembrie 2017, de la ora 19. „Spectacolul a fost amânat din cauză că Teatrul de Vest nu are buget pentru plata colaboratorilor din distribuţie“, sună anunţul instituţiei din Palatul Cultural. În locul piesei jucate mereu cu casa închisă, de la premiera din octombrie anul trecut, va fi pus în scenă spectacolul „Angel“, în regia Laurei Moldovan şi având în distribuţie pe Andrada Samoilă, Roxana Olsanchi, Ana-Maria Cizler, Mihaela Theodora Winter, Marius Tudor şi Răzvan Ciocoi. Cel din urmă este student la Timişoara, deci colaborator cu teatrul din Reşiţa.

Succes îngropat pentru 1.000 de lei!

Piesa „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, în regia lui Marius Oltean, are în distribuţie 13 nume: 10 actori ai Teatrului de Vest – Dan Mirea, Camelia Ghinea, Marius Tudor, Sorin Fruntelată, Florin Ibraşi, Andrada Samoilă, Mihaela Winter, Ana-Maria Cizler, Florin Ruicu, Mirel Lovin, respectiv 3 actori colaboratori – Răzvan Ciocoi, Mihai Panaitescu, de la Teatrul de Artă Deva, şi Ionel Berdac, actor amator din Reşiţa. Pentru ultimii trei, onorariul total – deci total! – pe spectacol jucat se ridică la 1.000-1.300 de lei. Deşi ni se spune că Teatrul de Vest nu mai are buget pentru plata colaboratorilor din distribuţie, cu siguranţă această sumă s-ar fi obţinut lejer din încasările specifice unui spectacol jucat cu sala plină, aşa cum s-a întâmplat mereu la „Zborul“ realizat după celebrul roman al lui Ken Kesey. Dar, cu toate astea, piesa nu va fi jucată duminică şi nimeni nu ştie dacă va mai fi pusă vreodată în scenă la Reşiţa! Din cauza unor, ţineţi-vă bine!, preţioase indicaţii politico-regizorale, venite în anul de graţie 2017! Dar să vă spunem ce am aflat…

Fără scos la produs!

După îndepărtarea lui Dan Mirea de la conducerea instituţiei, director interimar a fost numit Marius Tudor, ca urmare a deciziei asumate de Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Dar în scurt timp cei de la Consiliul Judeţean au realizat că miza financiară a funcţiei de manager al Teatrului de Vest este foarte mică, că acolo bătăile de cap sunt infinit mai mari decât sumele de bani gestionate. A urmat, firesc, pasarea răspunderii. Preşedintele Hurduzeu s-ar fi scuzat că el nu se prea pricepe la domeniul ăsta, teatral, aşa că i-ar fi spus vicepreşedintelui Ionuţ Popovici să preia problema. Dar cum nici Popovici nu se simţea în apele lui, acesta l-a luat alături de el pe omologul său, Flavius Nedelcea. Şi au purces împreună spre Palatul Cultural, pentru a participa, în vară, la o şedinţă cu toţi angajaţii teatrului, conduşi de interimarul Marius Tudor.

Cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean i-au cerut atunci lui Tudor, pe motiv că nu sunt bani, să nu se mai facă nicio producţie nouă! Producţie nouă însemnând bani pentru regizor, pentru scenograf, pentru decoruri, indicaţia dată de cei doi oameni politici avea acoperire… economică, dar unde? Într-o instituţie al cărei scop este tocmai acela de a produce! De a produce act artistic! Însă spiritul managerial al reprezentanţilor CJ nu s-a oprit aici. Aceştia au mai cerut să nu se mai apeleze la actori colaboratori, plătiţi în funcţie de numărul lor de prestaţii, ci doar la actorii angajaţi ai Teatrului de Vest! Celor doi vicepreşedinţi li s-a explicat atunci că aşa ceva este imposibil, că există piese lucrate, pregătite, jucate, că nu se poate nici producţii noi, nici colaboratori! Ionuţ Popovici, ni se povesteşte, a făcut în acel moment un pas înapoi. A spus că el nu se pricepe şi l-a lăsat astfel pe Flavius Nedelcea să rezolve speţa. Iar acesta a rezolvat-o la modul social-democrat, susţinând că rămâne cum a stabilit!

Când habarnismul e scuzabil de aroganţă…

Urmarea am văzut-o cu toţii. Stagiunea de toamnă a debutat la Teatrul de Vest, în septembrie, cu reluarea unor spectacole. A fost, aşadar, în premieră o deschidere de stagiune fără premieră! În octombrie ar fi trebuit să se (re)joace spectacolul „Bani din cer“, dar cum acesta avea în distribuţie şi doi actori colaboratori, Alexandru Cazan şi Marian Stan (prezenţi la premiera din luna mai), în baza noilor directive de partid cei doi au trebuit înlocuiţi! Astfel că Dan Mirea şi Florin Ruicu au fost puşi să înveţe rolurile, iar piesa în noua formulă a putut fi jucată abia în noiembrie!

Dar acum, în noiembrie, când era programat „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, vorbim despre o piesă cu 13 actori, dintre care trei colaboratori. Şi cum să-i înlocuieşti pe-aceştia trei, când Teatrul de Vest are doar 11 actori mari şi laţi? Cum să faci din 11… 13? Ca să nu mai pomenim de eventualele schimbări de sex necesare… Poate ştie preşedintele Hurduzeu. Dar el clar nu ştie, măcar omul a recunoscut. Aşa că-l aşteptăm pe vicele cu apucături regizorale, Flavius Nedelcea, să ne explice cum i-au ieşit lui socotelile cu distribuţia, că de când e vicepreşedinte la judeţ, am înţeles că se pricepe la toate. Dar, vorba unui om de (şi din) teatru: „Politicienii ăştia ai noştri sunt atât de pe lângă problemă, încât nici nu-și dau seama cât greșesc. Îi ajută aroganța“.

N.A. Mai nou, site-ul Teatrului de Vest din Reşiţa nu poate fi accesat. „Account Suspended“ este mesajul, deloc teatral, cu care vă întâmpină acum. Aşteptăm ca actorii reşiţeni să pună repede în scenă un site şi-un server, dacă vicepreşedintele Nedelcea tot nu acceptă colaborările.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/