Teatrul Cetății, la Lugoj. Spectacolul „dosztoievskij b@r/reopening”, pe scena Teatrului „Traian Grozăvescu”

@petru cojocaru
po 1000x100px (3)

„dosztoievskij b@r/reopening”, spectacolul de teatru al Companiei independente Arte- Factum, va fi jucat joi, în 26 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional Lugoj Clasic al cărui director artistic este Aura Twarowska. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș deschide astfel Teatrul Cetății, proiect de cultură comunitară, conceput ca o platformă de acces a comunităților la teatrul independent.

Evenimentul se va desfășura de la ora 18.00, pe scena Teatrului „Traian Grozăvescu” din Lugoj.

Inspirat de capodopera lui F.M. Dostoievski, romanul „Crimă și pedeapsă”, spectacolul „dosztoievskij b@r/reopening” este un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție.

„Destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au acum vârsta studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți suntem Raskolnikov (Все мы Раскольников). Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere.”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi.

Spectacolul a avut premiera absolută în ziua când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Feodor Mihailovici Dostoievski, omul care a schimbat înțelegerea noțiunii de umanitate. Rezultant al Laboratorului de introspecție teatrală #artefactum, condus de Levente Kocsárdi, spectacolul are o distribuție din trei țări, cu patru debuturi de rol în reprezentația de la Lugoj, care-i cuprinde pe actorii Alexandru Romescu, Maria Leca, Laura Gîrbovan, Darie Doklean, Larisa Belcea, Nina Troća, Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Alexandru Popescu, Eduard Cristian, Bálint Előd și Flavius Ichim.

1000x200 dacus 02

Teatrul Cetății este un program teatral, creativ și comunitar, a cărui arhitectură modulară se bazează pe o platformă durabilă de parteneriat public-independent între Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Asociația Culturală Arte-Factum.

Proiectul este finanțat de CJ Timiș prin CCAJ Timiș și propune spectacole urmate de sesiuni O&A sau de dezbateri moderate de specialiști (psihologi, terapeuți, critici de teatru, educatori, traineri), cu o audiență targetată pe nevoile comunității.

Festivalul Internațional Lugoj Clasic, fondat de mezzosoprana Aura Twarowska, este un eveniment cultural major al municipiului timișean. Ediția a VII-a a festivalului se desfășoară în perioada 02-29 octombrie, cu un program care include evenimente de muzică și teatru, arte vizuale, lansări de carte și forumuri civice.

teatrul cetatii lugoj clasic

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px