Un spectacol de teatru și două ateliere de educație artistică prin teatru vor fi organizate la Lugoj, în perioada 17-19 noiembrie, în cadrul proiectului „Teatru și drumul până la spectacol”, finanțat din bugetul municipiului Lugoj.
Astfel, în 17 noiembrie, de la ora 19.30, la sala Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu“ din Lugoj va putea fi vizionat spectacolul „O altfel de lebădă”, adaptare după un text de Radu Țuculescu, regia și interpretarea Elena Ivanca. Accesul la spectacol este gratuit.
Elena Ivanca este actriță la Teatrul Național din Cluj și cadru universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Secţia Canto, unde predă cursuri de arta actorului. Absolventă a secţiei de Arta Actorului, Departamentul de Teatru din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, promoţia 1999, clasa prof. Cristina Pardanschi şi Cornel Răileanu, Elena Ivanca mai are un doctorat în actorie obținut cu lucrarea „Gestul ca mediator și creator de sens. De la text la întruparea personajului” cu calificativul Summa cum laudae, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, 2011 și un Master la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Târgu-Mureş secţia actorie, vorbire şi expresivitate în artele spectacolului, finalizat cu susţinerea lucrării de masterat avînd titlul Dicţia, dincolo de aparenţe sau vorbirea de performanţă.
Cursurile pe care le va susține Elena Ivanca la Lugoj sunt dedicate elevilor și vor avea loc la Casa Bredicenilor, la Clubul Elevilor și la teatru.
Asociația Pro Fortuna îşi propune prin proiectul ”Teatru și drumul până la spectacol“ desfăşurarea de workshop-uri cu caracter artistic-educativ în spații exterioare și/sau interioare din municipiul Lugoj, pentru promovarea educației artistice în rândul copiilor și tinerilor.
De ce dorim să promovăm educația artistică în rândul copiilor? Pentru că jocul este cea mai eficientă metodă de învățare în studiul actoriei.
În cadrul workshop-ului de actorie, participanții își vor dezvolta mobilitatea musculară și expresivitatea corporală (mișcare scenică), limbajul trupului (semne și decodari ale poziției corpului) și cum ne modifică acestea în raportul nostru cu ceilalți: partener, parteneri, public.