Teatru non-stop la Timișoara, timp de 25 de ore. Zeci de actori din țară vin la festival

festival de teatru la Timisoara; spectatori la festivalul 25 de ore de teatru non stop

Zeci de artiști din toată țara vin la Timișoara la festivalul teatrelor independente organizat de Asociația Bis din Sibiu. E practic un maraton de teatru, cu piese jucate timp de 25 de ore non-stop, în 10 spații din Timișoara.

Organizat anual la Sibiu din 2011, „25 de ore de teatru non-stop” ajunge în anul Capitalei pentru prima dată la Timișoara, între 30 septembrie și 1 octombrie. Se va juca teatru în fiecare moment al zilei și al nopții. Festivalul se deschide cu comedia „Extraconjugal” a Teatrului de Artă din București, în 30 septembrie, de la ora 19, în sala de concerte a Liceului Ion Vidu. Vor urma alte 20 de evenimente organizate în alte 9 spații din oraș: Casa Studenților, Palatul Administrativ, teatrele german și maghiar sau curtea Liceului de Arte, fie piețele din centrul orașului. În proiect sunt implicați atât actori tineri, cât și teatre consacrate.

„Nu e vorba doar despre vârste diferite, cât despre moduri de exprimare diferite, spectacole independente care au o estetică aparte. Nu au pretențiile spectacolele din teatrele de stat, mă refer aici la decoruri, logistică etc., pentru că ne-ar fi fost și imposibil să facem asta. Și atunci compensăm prin calitate, autenticitatea și sinceritatea mesajului. (…) Nu poți, cred, să fii actor independent singur, dar poți să fii într-o companie independentă care are o estetică, în care artiștii din interior au cu toții un crez comun. Și atunci poți să supraviețuiești.”, a declarat actorul și regizorul Bogdan Sărătean, membru fondator BIS.

Artiștii de la maraton sunt din Sibiu, Timișoara, București, Cluj-Napoca, Petroșani, Republica Moldova și Uganda. Între tinerii actori care vor urca pe scenă, în Piața Sfântul Gheorghe, este timișoreanul Alexandru Romescu, în „Anaz și Dragonul”. Alexandru a încheiat anul trecut studiile de teatru și este actor independent.

„Este pentru prima dată când joc într-un cadru profesionist, în fața copiilor. Eu sun «Dragonul» și, pe lângă faptul că este un personaj cu care mă identific super mult, îmi este atât de drag de el, mor după el. Iar faptul că joc în fața copiilor e fantastic pentru că ei sunt cei mai sinceri dintre toți oamenii care pot veni la orice fel de formă de artă performativă.”, a spus Alexandru.

Pentru organizatori, care aduc pentru prima dată în Timișoara acest festival, a fost o adevărată aventură să găsească spații neconvenționale potrivite pentru desfășurarea actorilor, dar și, spre exemplu, locuri de cazare pentru artiști în Capitala Europeană a Culturii. Mai cu seamă că în acest weekend se deschide, la Muzeul de Artă, și expoziția dedicată sculptorului Constantin Brâncuși.

„A fost foarte mult de muncă pentru Bogdan și echipa de la Sibiu să facă selecția de spectacole. Pe urmă, când au venit cu acea listă și s-au lovit de realitatea spațiilor din Timișoara, acela a fost momentul cel mai greu și tensionat al organizării acestui festival, datorită faptului că Timișoara are un deficit extrem de mare de spații pentru performance, în special teatru și artele spectacolului. Dacă pentru expoziții se găsesc spații, pentru zona asta e mult mai greu. Apoi a fost o nebunie frumoasă de a găsi locuri de cazare în weekendul ăsta, de a bifa cerințele tuturor artiștilor, dar și de a aduce întreaga echipă de la Sibiu și de a lucra împreună cu o echipă nouă pe care ei au găsit-o la Timișoara în noi.”, a declarat Dariana Pau.

Maratonul de teatru se încheie cu două dintre cele mai apreciate producții actuale – în 1 octombrie, de la ora 18, în Sala Teatrului German, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca prezintă „Visul”, iar de la ora 19, la Scârț Loc Lejer, Auăleu joacă Grand Hostel Timișoara.

Programul integral al festivalului poate fi consultat aici. Biletele pot fi achiziționate de pe iabilet.ro, la prețuri care pornesc de la 20 de lei. Pentru unele evenimente, intrarea este gratuită. Finanțarea festivalului este asigurată de Centrul de Cultură și Artă Timiș și de Administrația Fondului Cultural Național.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/