Sute de elevi din regiune au venit la Timișoara să consulte ofertele universităților de Vest, Politehnică, Științele Vieții și Medicină. Aici a fost organizat Târgul educațional „Timișoara ATU pentru educația ta”.
„Între elevii din clasele a XII-a am observat că aproximativ 40% încă sunt nehotărâți cu privire la facultatea pe care o vor urma. Am și eu normă de predare, chiar la clasa a XII-a. În discuțiile pe care le-am avut cu ei săptămâna trecută, am constatat că încă sunt nehotărâți. Le-am spus că un astfel de târg în care toate universitățile își prezintă oferta educațională poate fi benefică pentru ei. Consider că e foarte important să reușească să suprapună pasiunea cu cariera.” Astfel a explicat inspectorul școlar adjunct de Timiș, Cosmin Hogea, importanța organizării unui târg educațional dedicat elevilor.
Au venit copii din Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți. Ca să îi atragă, unele facultăți au amenajat adevărate laboratoare. De pildă, Facultatea de Inginerie Chimică de la Universitatea Politehnică.
„Încercăm să combinăm constant metodele moderne cu cele clasice. Suntem focalizați și pe partea de experiment prin care efectiv să învățăm, în cadrul laboratoarelor. Combinăm și cu aplicațiile acestea de inteligență artificială, avem tot felul de programe de care ne folosim pentru a înțelege cât mai bine procesele și reacțiile.”, a spus Aniela Pop, asistent universitar la Chimie.
La standul Facultății de Construcții elevii au descoperit cele mai noi echipamente folosite în industria ingineriei.
„Văd că nivelul absolvenților de liceu care vin este tot mai bun, copiii sunt tot mai interesați de domeniul ingineriei și al ingineriei civile. Nu există absolvent care să vrea în domeniul pe care l-a studiat și să nu își găsească un loc de muncă. Majoritatea studenților noștri din anul 4 sunt angajați la companii în domeniul pe care îl studiază.”, a declarat prodecanul Sorin Herban.
Universitatea de Vest le-a prezentat elevilor cele mai noi programe de studii din oferta educațională. Acestea vin să răspundă solicitărilor de pe piața muncii.
„Avem programe de studii unele chiar unicat în România. Criminalistică – unul dintre programele cele mai căutate în momentul acesta. Avem Geo-Informatică, Psihologie în limba engleză, secția nouă de Drept European și Internațional, româno-engleză, unde vor avea cursuri o mulțime de profesori internaționali de la Curtea Europeană de Justiție, Parchetul European, mulți practicieni din această zonă. La Facultatea de Arte avem câteva secții noi, de exemplu Artă ecleziastică, la Litere avem un nou program de Japoneză. Sunt multe programe în oferta educațională și permanent o reînnoim. La mastere avem Cibersecurity, pe zona de robotică sunt programe noi, pe partea de informatică, inteligență artificială. Sunt programe căutate la acest moment și piața solicită competențe ale studenților în aceste domenii.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Noutăți sunt și la Politehnică, mai cu seamă pe ce înseamnă industriile creative.
„De anul acesta avem un program de master pe Quantum Computers care e unic în România, înaintea Bucureștiului chiar, rezultat din discuțiile cu companiile. De anul trecut avem un program pe zona de gaming – Game Development -, gândit nu doar pe zona de arte sau de programare, ci pe un trunchi comun cu două ramuri. Pe noi ne interesează să diversificăm puțin partea de servicii pe care o oferă orașul. Noi suntem foarte mult pe automotive, pe industrie. Dacă automotive-ul o să aibă o problemă la un moment dat, noi suntem foarte dependenți de domeniu.”, a explicat Florin Drăgan, rectorul UPT.
Și Medicina se adaptează la viitor. La standul UMF de la târg, elevii au primit informații și despre rolul tot mai important pe care îl joacă tehnologia în actul medical.
„Și în medicină, tehnologia câștigă din ce în ce mai mult această competiție, în imagistică, în inteligența artificială care este introdusă, cu care studenții trebuie să țină pasul. Există studii care arată că anumite profesii vor avea un număr mai mic de medici pentru că vor fi înlocuiți de inteligența artificială. Cu toate astea, inteligența artificială învață de la medici, de la experiența lor și de la pacienți. Așa că întotdeauna va fi nevoie de medici. Nu cred că vor dispărea în totalitate în următoarea perioadă. Sigur că nimeni nu poate ști ce va fi peste 200 de ani.”, a declarat Daniel Lighezan, prorector al Universității de Medicină din Timișoara.
Târgul organizat de Alianța Timișoara Universitară este la a doua ediție.