Războiul dintre Rusia și Ucraina e la o aruncătură de băț de România. Oricând se poate întâmpla ceva. O ploaie de drone „dirijate” greșit, o replică pe măsură dinspre trupele NATO staționate în România și totul se poate transforma într-un coșmar. Noroc cu francezii și americanii care apără flancul de răsărit al Alianței, în aer, pe apă și, la nevoie, și pe uscat. Dar, oare, e suficient să-i știm aici, lângă noi, și să ne culcăm pe o ureche?
O vorbă veche spune: „ajută-te singur!”. Dar cum putem face aceasta după ce efectivele militare au scăzut constant an de an, după ce s-a renunțat la stagiul militar obligatoriu? Statistic, am avea vreo 230.000 de militari activi și civili care lucrează în structurile Armatei, Ministerului Afacerilor Interne și siguranța statului. Lor li se adaugă 170.000 de rezerviști pe care, teoretic, patria se poate baza în caz de război. Și tot statistic, există un deficit de peste 40.000 de rezerviști care, în cazul unui conflict deschis cu Rusia, sau oricare altă țară, ar trebui scoși din pământ, din piatră seacă.
Partea bună, dacă se poate spune așa, există preocupări în a recruta civili, pentru ca aceștia să devină soldați profesioniști în Armata Română. Salariul de încadrare, net, la un soldat variază, în funcție de grad, între 4.300 și 5.700, în care este inclusă și norma de hrană. Veniturile nu par foarte atractive, ținând seama de contextul unui război care bate la ușă, ci mai degrabă vorbim de vocația celor ce aleg să îmbrace haina militară.
La începutul acestui an, s-a organizat o nouă sesiune de selecție-recrutare, fiind scoase la concurs un număr de 5.100 de locuri, pentru care au candidat aproape 6.500 de doritori, dintre care 20% femei. Surprinzător, un sfert dintre candidați au picat proba fizică (alergare pe 2.000 de metri), 18% n-au trecut evaluarea psihologică, în timp ce 12%, au fost respinși pe motive medicale. În concluzie, doar 40% dintre cei înscriși au reușit să treacă cu brio probele examenului. Mai precis, 2.626 de candidați. În ritmul acesta, probabil că vom atinge cifra de 40.000 de rezerviști abia în următorii 15 ani!