Cum începe primăvara cu ploi, cum încep și problemele caransebeșenilor cu potabilitatea apei. De ani întregi, oamenii sesizează turbiditatea apei la robinete și faptul că, deși plătesc foarte scump metrul cub de apă, furnizorul de apă Aquacaraș ridică din umeri. Acum gugulanii folosesc rețelele de socializare pentru a demonstra supărarea lor și parcă nicio explicație sau promisiune nu mai este suficientă.
Primarul Felix Borcean dă explicații spunând că problema este pârâul Dalci, care în funcție de condițiile climatice creează o turbiditate prea mare în lacul de acumulare de la Zervești. Dacă pârâul ar fi deviat, așa cum s-a încercat prin realizarea unui proiect, în urmă cu ceva timp, atunci nu ar mai fi apărut probleme, însă singurul răspuns plauzibil este așteptarea pornirii uzinei noi de apă de la Caransebeș.
Este foarte adevărat că sursa infecției este pârâul Dalci, dar nu ploile sunt vinovate, ci cei care taie lemnul din pădurile din apropiere, spune Nicolae Borlovan, consilier ALDE în Consiliul Local Turnu Ruieni.
„Cei care exploatează lemnul în zonă trag lemnele prin acest pârâu și trec cu mașinile de mare tonaj prin albia lui, care se varsă în lacul de la Zervești, de unde se alimentează municipiul Caransebeș”, spune Nicolae Borlovan, care precizează că cetățenii din Dalci au făcut sesizări peste sesizări în ultima lună.
„Când eram mic, mergeam la pescuit pe acest pârâu, acum nu mai trăiesc nici broaștele. Vrem să schimbăm ceva, vrem să salvăm pădurile de la poalele Muntelui Mic. De aceea, joi, 9 martie, la ora 15.00, la Dalci este o întâlnire între săteni, reprezentanți ai Ocolului Silvic, exploatatori de lemne și un reprezentant al Consiliului Județean Caraș-Severin”, ne-a precizat Nicu Borlovan.
Revolta oamenilor vine ca urmare a nerespectării de către transportatorii de lemne a hotărârii Consiliul Județean prin care se interzice tranzitul mașinilor de peste 7 tone pe unele drumuri județene, printre care și 608A Caransebeș – Muntele Mic.