Tăieri ilegale într-un ocol silvic din Caraș-Severin. Garda Forestieră Timișoara a făcut plângere penală

În urma unui control, Garda Forestieră Timișoara a descoperit tăieri ilegale în Ocolul Silvic Rusca Montană, motiv pentru care a început procedura de retragere a atestatului de exploatare forestieră și a făcut o plângere penală. Pe de altă parte, Direcția Silvică Caraș-Severin i-a dat afară pe șeful de district și un pădurar, considerați vinovați pentru că s-a ajuns în această situație.

Garda Forestieră Timișoara a informat, astăzi, că a realizat un control împreună cu jandarmii din Caraș-Severin, în perioada 3 – 9 iunie, la Ocolul Silvic Rusca Montană. Acest ocol aparține Direcției Silvice Caraș-Severin, iar reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara anunță că au descoperit nereguli grave.

Într-un singur parchet, exploatat în regie proprie de angajații ocolului silvic, au fost identificate un număr de 476 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori cu un volum de 171 mc și o valoare a prejudiciului de 55.077 lei. Pe lângă parchetul de exploatare, au mai fost identificate 19 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori a căror volum este de 10,7 mc, cu o valoare a prejudiciului de 3.392 lei. Menționăm faptul că până la data prezentului control, personalul ocolului a verificat acest parchet de două ori fără a consemna nereguli. Totodată s-a constatat că nu au fost respectate normele tehnice la lucrările de punere în valoare a masei lemnoase, nefiind calculat întregul volum de masă lemnoasă destinat exploatării prin omisiunea marcării tuturor arborilor de pe suprafața parchetului”, a transmis Garda Forestieră Timișoara.

Ca urmare a acestui control, reprezentanții instituției au aplicat cinci amenzi în valoare de 8.000 lei și datorită faptului că prejudiciul depășește de 336 de ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, conform legii s-a demarat procedura de retragere a atestatului de exploatare forestieră a Ocolului Silvic Rusca Montană. Totodată, Garda Forestieră Timișoara a făcut o plângere penală la parchet și anunță că va continua controalele.

Pe de altă parte, Ion Tabugan, șeful Direcției Silvice Caraș-Severin, ne-a declarat că angajații Ocolulul Silvic Rusca Montană ar fi tăiat mai mulți arbori iarna trecută din cauza zăpezii prea mari.

La Rusca, într-un parchet au fost găsite cioate de când au lucrat oamenii astă-iarnă pe zăpada aia de un metru și au depășit limita parcelară. Nu întotdeauna pe o zăpadă mare vezi linia aia roșie care desparte parcela 41 de parcela 42. Plus de asta, sunt tot felul de arbori mai mici care au fost rupți în timpul tăierilor, noi le zicem prejudiciu inevitabil, care nu se consideră infracțiune. Practic, un arbore de două, trei tone doborât îi rupe pe cei mici. Dar cei de la ocolul silvic nu și-au făcut datoria ca în timp util, cu ciocanul de marcat, trebuie să faci o sesizare la ocol, să inventariezi arborii, îi tai și îi bagi ca lemn de foc în depozit”, a explicat Ion Tabugan.

În aceste condiții, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin a luat decizia de a le desface contractele de muncă șefului de district și pădurarului din Ocolul Silvic Rusca Montană.

Acolo nu și-a făcut datoria șeful de district, care oricum este pus pe tapet, precum și pădurarul. Ei trebuiau să anunțe în termen de 10, 15 zile de la producerea prejudiciului. Categoric vor fi eliberați din funcții pentru că noi avem un ordin intern care spune că la peste 20 de metri cubi nejustificați, adică tăiați nemarcați, poate conducerea direcției să ia măsura desfacerii contractului colectiv de muncă prin consiliul de disciplină. Aici a fost depășită limita cu 141”, a detaliat Ion Tabugan.

Pentru că Ocolului Silvic Rusca Montană urmează să-i fie ridicat atestatul de exploatare forestieră pe o anumită perioadă de timp, cei patru muncitori și utilajul cu care lucrau vor fi mutați în alte ocoale. În total, Direcția Silvică Caraș-Severin are 17 ocoale silvice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/