Tablou etnografic de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, la Măcești [FOTO]

Localitatea Măceşti a fost gazda unui eveniment cultural, organizat cu ocazia celebrării Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în comunitatea sârbă.

Planificată să se desfăşoare începând cu ora 18.00, slujba închinată Sfinţilor Apostoli a făcut ca Biserica „Înălţarea Domnului” din Măceşti să devină neîncăpătoare. Astfel, zeci de credincioşi au luat parte la liturghia oficiată de cinci preoţi atât în limba sârbă, cât şi în limba română.

În urma tăierii colacului, preotul Sava Mareş a ţinut să le mulţumească tuturor celor implicaţi (autorităţilor locale, reprezentanţilor Uniunii Sârbilor din România, localnicilor), fără ajutorul cărora acest eveniment cultural nu ar fi ajuns la a III-a ediţie, după care a lansat invitaţia la masă, în curtea şcolii.

leader board 728 x 90 px

Punctul forte al evenimentului a fost, cu siguranţă, spectacolul ansamblurilor de dans. Îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei din care provin, membrii societăţilor cultural-artistice din Clisura Dunării şi din Serbia au urcat rând pe rând pe scenă, mai ceva ca la prezentările de modă de la Milano. Prin intermediul poeziei, al cântecelor, dar mai ales prin intermediul dansurilor populare, cei prezenți pe scenă au vrut să reitereze importanța transmiterii tradițiilor de la o generație la alta.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157697347577521″]