Sute de voluntari vin în weekend la Racovița, la cel mai amplu proiect de salvare a satului bănățean

350 de voluntari din toate colțurile țării sunt așteptați în acest sfârșit de săptămână la Racovița, în județul Timiș. În doar trei zile, ei vor să renoveze, să repare și să zugrăvească 30 de case, cărora să le redea farmecul de odinioară.

Programat inițial pentru sfârșitul lunii iunie, proiectul a fost amânat cu trei luni din cauza restricțiilor generate de pandemie.

„Ne așteaptă proprietarii caselor, bătrâni sau familii cu venituri mici, iar voluntarii sunt și ei pregătiți și abia așteaptă să se apuce de treabă. Vor fi trei zile pline, frumoase, în care vom face cu adevărat o schimbare în toată comunitatea din Racovița.”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Localitatea Racovița din județul Timiș a fost aleasă de asociația Acasă în Banat, fiindcă aici încă se mai păstrează o arhitectură specifică Banatului, stilul baroc rural, cu decoruri bogate și atent pictate. La finalul proiectului, fiecare casă renovată va fi înfrumusețată cu ghivece de flori, cu sprijinul Serele de Flori de la Traian Vuia.

Color the Village este organizat de asociația Acasă în Banat, începând de anul trecut. În 2019, 30 de case au fost renovate în comuna Eftimie Murgu din Caraș-Severin. Proiectul participă și la Timotion, cursa caritabilă organizată de Fundația Comunitară Timișoara și Alergotura.

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.