Sute de timișoreni au recreat „Sărutul” lui Brâncuși, la Bastionul Theresia

expozitie colaborativa bastionul theresia din timisoara, sarutul lui brancusi (2)

Localnicii, dar și turiștii au participat la recreerea „Sărutului” lui Constantin Brâncuși, în cadrul expoziției colaborative găzduită de Bastionul Maria Theresia din Timișoara. Sunt ultimele zile în care opera colectivă mai poate fi vizitată. 

Din 30 septembrie, de când expoziția de la Bastionul Maria Theresia din Timișoara a fost deschisă publicului, aproape o mie de oameni au intrat în galerie ca să contribuie la materializarea ideii de reinterpretare a sculpturii marelui artist.

Instalația a fost gândită de arhitectul bucureștean Florin Cobuz. El a reprodus jumătate din „sărut”, iar de cealaltă jumătate se ocupă publicul. Cum anume? Așezând acolo unde își doresc module de lemn care arată precum bețele, finisate și personalizate cu acuarele, markere sau creioane colorate. Noutatea pentru cei care vizitează expoziția este că nu doar privesc exponatul, ci participă la realizarea lui.

expozitie colaborativa bastionul theresia din timisoara, sarutul lui brancusi (9)

„Am avut participanți care au stat câteva ore în toată expoziția. Nu au lucrat doar la această sculptură, în toată expoziția am făcut tot felul de printuri cu tema Brâncuși la care ei pot să intervină, să creeze propriile lor opere de artă. Sunt mai multe concepte pe care am încercat să le abordăm: nou versus vechi, cum se crea acum o sută de ani, cum se făcea atunci sculptură și cum se poate face acum. Dispunem de o tehnologie care ne poate ajuta să avem acces la partea asta artistică mult mai ușor. Și, cum se vede în sculptura Sărutul pe care noi o facem cu publicul, dar și în printuri, ne-am ajutat de partea computerizată ca să oferim un suport creativ celor care vin și nu au experiență neapărat în a face artă. Sunt mulți oameni care vin aici și spun că nu sunt creativi. Toată lumea e creativă, din punctul meu de vedere, doar trebuie să încerce.”, a declarat arhitectul Florin Cobuz pentru expressdebanat.ro.

Florin a explicat și cum a gândit „Sărutul” pentru punerea în practică a acestui atelier colaborativ. Demersul este unic în România.

„Am ales sculptura Sărutul pe care Brâncuși a făcut-o de mai multe ori. (…) Noi putem să facem asta acum cu ajutorul modelării 3D și a unui robot care poate să sculpteze. Jumătate din Sărut este făcut de un robot, iar cealaltă jumătate am ales să fie făcută de public, de colectiv. Este nou vs. public, este computer-robot vs. ce poate să facă mâna omului. Iar faptul că e o lucrare colaborativă înseamnă că nu are un autor neapărat, este ca operele vechi care aveau un autor colectiv, asta încercăm să facem și noi prin acest workshop-expoziție. (…) Și mie mi se întâmplă să intru în galerii și să nu înțeleg ce a vrut să spună artistul. Și până la urmă nu e vorba despre asta. Nu trebuie să înțelegi, ci să te inspire. (…) Perfecțiunea nu ajută la nimic, ci pur și simplu este un țel către care te poți duce, dar nu ai cum să îl atingi.”, a mai spus Florin.

expozitie colaborativa bastionul theresia din timisoara, sarutul lui brancusi (6)

La finalul expoziției, noul „sărut” rămâne la Timișoara.

„Atelierul s-a bucurat de succes, este în strânsă legătură cu expoziția de la Muzeul de Artă. Ne bucurăm că foarte mulți dintre cei care au ajuns la noi, au fost și au văzut și expoziția sculptorului Brâncuși de la Muzeul de Artă. Sunt deja câteva sute de bețe montate, asta înseamnă că ne apropiem de rezultatul final. Sculptura va rămâne la Timișoara, cu siguranță vom alege un loc cât se poate de potrivit unde să fie expusă, astfel eforturile publicului care ne-a trecut pragul să fie disponibile pentru toată lumea, să vedem ce am reușit să facem îmbinând partea aceea perfectă, așa cum a fost ea creată, cu ingenuitatea fiecărui participant care a luat parte la acest proces.”, a spus Ruxandra Adam, șefa Biroului pentru dezvoltarea turismului din CJ Timiș.

expozitie colaborativa bastionul theresia din timisoara, sarutul lui brancusi (11)

Expoziția mai poate fi vizitată până vineri între orele 16-20. Închiderea expoziției interactive va avea loc sâmbătă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/