Datoriile s-au ţinut lanţ de administraţia locală a oraşului Anina, o bună perioadă de timp. Miliarde de lei au fost cheltuite anapoda, iar edilul-şef a încercat să rezolve problema.
Oraşul Anina a cam bătut pasul pe loc înainte de începerea mandatului actualului primar. Dezvoltarea localităţii nu putea intra în planurile oficialilor din cauza datoriilor prea mari lăsate în urmă. Partea proastă este că primăria a rămas fără niciun leu şi pe proiectele europene, însă nu s-a lăsat bătută.
„Am avut aproximativ 35 de miliarde de lei datorii, iar în momentul de faţă am reuşit să le stingem. Au fost sute de investitori, unii cu 15 milioane de lei, alţii cu 100 de milioane, nu puteam să ne gândim la dezvoltare decât la plata acestora. Mai avem doar dările curente, ce apar lunar, care nu ne creează probleme. Facem tot posibilul să adunăm şi banii pe proiectele europene”, a declarat pentru Express de Banat edilul-şef Gheorghe Românu.
Odată cu acoperirea „găurii”, administraţia locală a putut realiza multe dintre obiectivele propuse, unele care nici măcar nu existau în localitate: ,,Am luat utilaje necesare lucrului în Anina, în sensul că nu am mai făcut contract cu niciun fel de societate comercială, alta decât primăria. Ne-am făcut o antrepriză de construcţii, o firmă a Consiliului Local pe care am dotat-o cu buldozere, excavatoare, maşini, cu tot ce este necesar ca să putem lucra în mod normal. Am creat şi o cantină socială, un adăpost pentru câini, lucruri pe care noi nu le-am avut înainte. A fost greu, dar, din punctul de vedere al satisfacţiei mele, pot să spun că sunt mulţumit, pentru că, după un an de zile, 80-90% dintre planuri s-au îndeplinit”, a mai adăugat Gheorghe Românu.
Firma Consiliului Local a fost utilă şi liceului din Anina. Cu ajutorul acesteia, primăria a preluat lucrările care se derulau în unitatea de învăţământ, primind bani şi din Uniunea Europeană.