Supergrupurile care completează lista artiștilor prezenți la JAZZx 2023

po 1000x100px (4)

Shakti, Ibeyi, Delvon Lamarr Organ Trio și Mammal Hands sunt cei mai noi artiști anunțați de organizatori pentru ediția din acest a JAZZx. Festivalul va avea loc în perioada 28 iunie – 2 iulie 2023, iar accesul este gratuit.

Timp de cinci zile, în cadrul celei de-a 11-a ediții a JAZZx, publicul va avea ocazia să asculte un spectru divers de stiluri muzicale, de la jazz modern și fusion, până la soul.

CITEȘTE ȘI: JAZZx revine în anul titlului cu 5 zile de festival. Primii artiști anunțați 

Supergrupurile care completează lista artiștilor prezenți la JAZZx 2023: sunt Shakti [John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, Selvaganesh Vinayakram], Ibeyi, Delvon Lamarr Organ Trio și  Mammal Hands.

Pionierii world fusion John McLaughlin și Zakir Hussain marchează revenirea în 2023 – Shakti – cu albumul aniversar de 50 de ani și turneul mondial. Shakti a unit muzicienii din est și vest și, în acest proces, a creat șablonul pentru ceea ce se numește acum fuziunea indo-jazz. John McLaughlin a retransformat jazz-ul prin munca sa cu Miles Davis și Tony Williams Lifetime. Cu Hussain, violonistul Shankar și T.H. „Vikku” Vinayakram, McLaughlin a fondat Shakti. Împreună, au perfecționat o nouă fuziune extatică, deschizând căi neexplorate și demonstrând potențialul unor astfel de compoziții globale generațiilor de muzicieni din întreaga lume. Muzica lor este un amestec unic de instrumente tradiționale indiene și ritmuri jazz-pop, concepute pentru a transporta publicul într-o nouă dimensiune a muzicii. Compozițiile lor au fost extrem de influente în lumea jazz-ului.

headerexpress cc

Ibeyi este format din gemenele franco-cubaneze Lisa-Kaindé și Naomi Díaz. „Ibeyi” înseamnă și „gemeni” în yoruba, limba și cultura strămoșilor lor. Această influență poate fi auzită în melodiile lor, în care reunesc fusion jazz,  R&B și downtempo electronica cu mostre de instrumente tradiționale. Cel mai recent single „Lavender & Roses”, oferă o perspectivă detaliată a noului lor album „Spell 31” care promite a fi un manifest puternic și activist.

Delvon Lamarr Organ Trio aduce la un loc sunetul inconfundabil al orgii lui Delvon Lamarr, chitara și ritmurile bateristului, reușind să creeze un amestec perfect între soul-jazzul anilor 1960, funkul din New Orleans, soul-ul instrumental vintage și un strop de chitară acid-rock.

Formată din saxofonistul Jordan Smart, pianistul Nick Smart și percuționistul Jesse Barrett, Mammal Hands și-a făcut o reputație din ce în ce mai mare pentru fuziunea hipnotică a jazz-ului și electronica, dar și a spectacolelor lor live vibrante. Bazându-se pe o dragoste împărtășită pentru muzica electronică, clasică contemporană, mondială, populară și jazz, Mammal Hands preia influențe precum Pharoah Sanders, Gétachèw Mekurya, Terry Riley, Steve Reich și Sirishkumar Manji pentru a crea ceva extraordinar de nou.

JAZZx face parte din Programul Național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI.