„Nu luați medicamente fără să consultați un doctor!”, le strigă medicul-șef al CJAS cărășenilor. Oamenii s-au obișnuit să ia antibiotice după ureche, ceea ce ne-a dus în situația în care infecții aparent banale nu mai reacționează nici măcar la medicamentele de ultimă generație.
De câțiva ani se vorbește despre o practică adoptată de tot mai mulți români (și nu numai): achiziționarea de medicamente după ureche, mai ales antibiotice. Administrarea frecventă a acestora fără să fie neapărat nevoie a dus la întărirea bacteriilor care, în caz de infecție, nu mai pot fi combătute.
„Nu luați medicamente fără să consultați un medic! A explodat automedicația. Cel puțin pe antibioterapie. Toată lumea ascultă de medic, ascultă sfaturile de la televizor. Le ascultă o zi sau două. În a treia zi, când omul se simte și mai rău, fiind încă în curba ascendentă a instalării virozei, recurge la antibiotic. Nu faceți această greșeală! Nu mai vorbim de bacterii, de câțiva ani se vorbește de superbacterii. În țările puternic dezvoltate s-au înființat secții de infecțioase care tratează doar infecțiile cu superbacterii. În realitate sunt aceleași bacterii pe care le aveam acum 20 de ani, dar prin automedicație, antibiotic luat de la farmacie și luat cât am considerat noi că trebuie luat, nu cât a considerat medicul, n-am făcut decât să întărim acea bacterie. Și se moare de infecții. Lumea spune: «cum să mori de streptococ în 2020?». Da, dar nu mai este streptococul de acum 20 de ani, ci este unul care nu mai răspunde la absolut niciun antibiotic. Sau stafilococ. Aceeași situație. Ceva ce pare banal și acum 50 de ani se trata cu ampicilină, astăzi nu-l mai tratăm nici cu un antibiotic de ultimă generație.”, a atras atenția Laurențiu Mărțuică, medicul-șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.
Concluzia cu privire la practica românilor a venit de la subprefectul Cristian Gâfu: „A apărut de ceva vreme un doctor nou. Doctor Google. Românii de acolo își iau medicamentația, din păcate, în mare parte.”