Unul dintre principalele puncte din planul electoral al candidatului USR-PLUS la Primăria Reșița îl reprezintă unitățile de învățământ din oraș. Daniel Toma consideră că politicul nu trebuie să se amestece în niciun fel în sistemul de învățământ, tocmai pentru a oferi elevilor șanse egale la educație.
Interferența actorilor politici în mediul școlar diminuează autonomia și integritatea factorilor decidenți. Eliminarea influențelor politice va duce la creșterea responsabilității cu care se iau deciziile, acestea fiind raportate la nevoile comunității, nu la interesele unor terți, consideră Daniel Toma, candidatul Alianței USR-PLUS la Primăria Municipiului Reșița.
USR-PLUS propune soluții concrete astfel încât niciun locuitor al Reșiței să nu își mai pună aceste întrebări: De ce, în calitate de părinte, trebuie să pun bani la fondul clasei pentru cretă, hârtie igienică, săpun și marker? De ce profesorii nu au instrumente didactice moderne? De ce părinții trebuie să facă cheltuieli pentru întreținerea sălilor de clasă?
„𝐔𝐒𝐑-𝐏𝐋𝐔𝐒 𝐞 𝐯𝐨𝐜𝐞𝐚 𝐭𝐚 𝐢̂𝐧 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐋𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐬̦𝐢 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐢𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐮𝐧𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐳𝐢 𝐮𝐫𝐦𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢:
Vom încheia contracte de management cu directorii instituțiilor de învățământ care să prevadă indici de performanță cu adevărat relevanți și vom acționa în baza rezultatelor respective.
Vom impune, în colaborare cu Ministerul Educației, ca orice încălcare a legii învățământului să poată fi sesizată și, ulterior, trase la răspundere persoanele care au nesocotit obligațiile ce le revin.
Vom depolitiza structurile din cadrul Primăriei Reșița care au atribuții în privința educației pentru a elimina orice interese oculte ce parazitează activitatea din educație.
Vom derula proceduri de angajare transparente, bazate pe meritocrație, pentru ocuparea oricărui post cu atribuții în educație din cadrul Primăriei Reșița.
Vom implementa pentru toate școlile din oraș o soluție de tip catalog online, care să permită părinților monitorizarea facilă a conduitei școlare a copiilor și să comunice rapid cu cadrele didactice.
Pentru noi, școala trebuie să fie principala cale de reușită în viață. De aceea, suntem hotărâți să punem școala acolo unde este locul ei, în centrul fiecărei comunități. Avem nevoie de școli moderne, conectate la tehnologie, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că toți copiii au acces la educație de calitate”.
(E)