Serviciul de Ambulanță Timiș face cu greu față apelurilor timișenilor. În ultimul jumătate de an, numărul intervențiilor a crescut de la o medie de 370 într-o zi la 900 de intervenții în 24 de ore. Mai mult, 70% din activitate este destinată Covid-19.
Într-o singură zi, medicii de la Serviciul de Ambulanță Timiș fac și câte 450 de recoltări de probe pentru coronavirus. O singură mașină face între 20 și 25 de recoltări pe traseele județene, a declarat directorul serviciului, Iancu Leonida.
„Nici în cel mai urât vis nu ne-am imaginat să apucăm să trăim așa ceva. Am ajuns la o medie de 370 de intervenții, câte aveam pe 24 de ore înainte de pandemie, să avem până la 900 de intervenții pe 24 de ore. (…) Se îmbracă și pleacă câte 6-7 ore, vin, mai fac o pauză și mai pleacă după-amiaza iar. Avem până la 20 de mașini care fac aceste recoltări zilnic. Pe lângă acestea, ne mai desfășurăm activitatea pe urgențe și transport la evaluare a pacienților cu Covid. Tot noi îi luăm și îi ducem la evaluare, de data asta cu sprijinul ISU. Ne rămâne și un număr de circa 270 de intervenții în asistența medicală de urgență plus un număr de vreo 70 de definiții de caz, pacienți care sunt consultați la domiciliu, li se efectuează teste rapide. Este o activitate cum nu ne-am imaginat și aceasta nu durează de 2-3 zile, ci din octombrie. Noi rar când am mai scăzut sub 200 de recoltări pe zi.”, a declarat Iancu Leonida.
Dintre cei cărora li se recoltează probe, 93% sunt pozitivi, a mai explicat directorul Serviciului de Ambulanță Timiș.
„Noi mergem la chemările medicilor de familie pe cazurile suspecte. Aproape toate se confirmă, nu facem teste pentru că ni s-a părut sau pentru că vreau să plec în Egipt sau Dubai. Facem teste persoanelor simptomatice, suspecte. Sunt riscuri mari de a ne îmbolnăvi și noi și trebuie să mergem în echipament de protecție serios.”, a spus Iancu Leonida.
„Există riscul ca pacienții pe care îi luăm de la domiciliu să nu mai avem unde să îi lăsăm nemaifiind locuri în spitale”
În prezent, zilnic, în județ sunt operaționale între 46 și 50 de ambulanțe.
„Cu toate că am crește numărul personalului, dacă am avea cum, nu mai avem pe ce să îl urcăm pentru că mașinile sunt limitate, se strică, intră în revizii, în reparații. Ne ajutăm cu ISU și sperăm să avem înțelegere la spitale pentru că suntem între populație și spitale. Există riscul ca pacienții pe care îi luăm de la domiciliu să nu mai avem unde să îi lăsăm, nemaifiind locuri la spitale, pacienții rămân în ambulanțe, nu mai are cine să meargă la alți pacienți. Nu am avut situația asta până acum, dar am fost la limită. În județ sunt 86 de mașini, dar nu toate sunt de urgență, ci și de transport, de consult. Pe o tură lucrăm cu 46-50 de mașini și cu 30-38 pe noapte.”, a declarat directorul.
Cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș intervin zilnic în medie la 50 de persoane suspecte sau confirmate cu Covid-19. ISU are 10 autospeciale SMURD și două microbuze și două autospeciale pentru transportul pacienților de la domiciliu la spital.