„SUMMA CUM FRAUDE”. Despre justiția chioară și „fabrica de diplome” de la Timișoara

Bănățeanul Walter Stahli, doctor în agronomie, acum pensionar, originar din Orțișoara și stabilit în Germania, a publicat la începutul acestui an cartea „SUMMA CUM FRAUDE”, dedicată prietenilor din Timișoara, cu subtitlul „Corespondenţă şi comentarii privind  «realizările» şi «succesele» unor specialişti din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole a Banatului”.

Cartea în cauză este o dovadă că, deși plecat de pe plaiurile natale, sufletul său a rămas tot aici, în Banat, și nu-i este indiferent de ceea ce se întâmplă în România. Dovadă este și site-ul său de pe Banaterra: www.walter-stahli.banaterra.eu.

Cei care vor avea curiozitatea şi răbdarea de a parcurge paginile acestui volum vor constata că el diferă cu totul de ceea ce am scris şi publicat până acum. Lucrarea de faţă cuprinde o culegere de scrisori, articole, comentarii şi diverse texte publicate şi inedite referitoare la aspecte critice din cadrul Universităţii Agricole bănăţene. (…) În decurs de mai bine de un deceniu am urmărit declinul, respectiv corupţia care a dus la decăderea fostei mele universităţi, de la şcoală superioară cu oarecare prestanţă, la o „fabrică de diplome”. Desigur că această decădere morală nu are caracter de noutate, ea având loc pe fundalul corupţiei care grasează în multe sectoare ale vieţii cotidiene din actuala Românie. Nefiind de acord cu această evoluţie, am considerat că nu este cazul de a închide ochii în faţa acestei situaţii deplorabile şi m-am decis să pun întrebări şi să solicit răspunsuri de la principalii actori responsabili de această situaţie. (…) Nici justiţia nu face excepţie de la această regulă. Constat, pe baza deciziilor luate de reprezentanţii parchetului timişorean că atunci când delicvenţii sunt conaţionali, justiţia face parte comună cu pungaşii.

Pentru a dovedi această acuzaţie am să prezint în cele ce urmează o serie de documente, adunate în decursul anilor şi las cititorului posibilitatea ca să-şi facă, independent de comentariile mele, o părere asupra stării de lucruri din învăţământul universitar românesc, pentru că această anomalie nu este proprie numai universităţii pe care am absolvit-o în urmă cu aproape cinci decenii. 

Ca o ultimă remarcă, ţin să subliniez faptul, că deşi la ora actuală corupţia din România pare să fi atins un nivel maxim, cunosc personal foarte mulţi intelectuali de a căror integritate morală sunt convins şi doresc ca să-i sprijin moral prin publicarea acestei cărţi”, scrie autorul Walter Stahli.

Pentru cei interesați, cartea a fost pusă de curând pe internet și poate fi citită și online, la adresa: https://books.google.de/books?id=uvbVDwAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=de&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=true

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/