Programat pentru finalul săptămânii (1 și 2 februarie), spectacolul premieră a teatrului din Reșița se joacă cu casa închisă. Bilete se mai găsesc doar pentru reprezentația din 7 februarie.
Conducerea Teatrul de Vest Reșița a anunțat astăzi, într-o conferințe de presă, premiera spectacolului „Sub apă”, o producție captivantă, care, potrivit managerului Florin Ionescu, iese din tiparele obișnuite.
Bazat pe textul reșițeanului Ionuț Vișan, spectacolul aduce în prim-plan „relația fragilă dintre un tată și fiul său, legăturile zdrobite de secretele trecutului, care ies la suprafața odată cu scăderea apelor. Pornind de la o legendă a Lacului Secu, urmărim povestea unei tinere care se întoarce (într-un fel sau altul) în satul natal, pentru a descoperi adevărul unei tragedii din trecut. Astfel, se naște o dramă psihologică ce îmbină realismul dur cu accentele din sfera fantasticului, un spectacol ce dezvăluie traume, regrete și dorința de eliberare. Lacul devine un martor (mai mult sau mai puțin) tăcut al celor care se afundă în adâncurile propriilor greșeli și al celor care caută să răzbată la lumină”.
Regia este semnată de Horia Suru, scenografia care promite să surprindă îi aparține lui Adrian Damian, iar muzica este creația lui Cari Tibor. Cu toții sunt laureați UNITER, recunoscuți pentru contribuțiile lor remarcabile la scena teatrală românească. Toate acestea, plus video-designul asigurat de Electronic Resistance.
„Cred eu că este cel mai de anvergură proiect de când sunt eu la Reșița, și poate chiar de când este și teatrul acesta. E un pariu foarte mare, sper să-l și câștigăm. Este vorba despre o premieră absolută a unui autor local, care debutează ca dramaturg cu acest text, reșițeanul Ionuț Vișan, care este actor și la teatrul din Ploiești. Spectacolul este o premieră absolută pentru că deja am început repetițiile și la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești. Este vorba despre o legendă locală legată de Lacul Secu, deci am considerat că este o chestie de patriotism să facem acest spectacol și când Horia mi-a propus să facem acest spectacol nu știa nici el, nici eu că este vorba chiar despre Lac Secu. Deci, gând la gând cu bucurie cu acest text și cu această echipă mai ales că avem patru laureați ale premiilor UNITER. Este un spectacol cu multă apă pe scenă, o nebunie scenografică. Un lucru care trebuie accentuat este rolul echipei tehnice a Teatrului de Vest care a depus o muncă infernală la acest proiect. Băieții de la tehnic și-au dat tot concursul pentru acest spectacol”, a declarat, în deschiderea conferinței de presă, managerul Teatrului de Vest Reșița, Florin Ionescu.
La rândul său, regizorul Horia Suru a descris proiectul ca fiind o mare nebunie, mulțumindu-i managerului Florin Ionescu pentru încrederea acordată.
„Aș începe cu partea de mulțumiri, pentru că, într-adevăr, acest proiect este unul ambițios, din toate punctele de vedere. A fost o muncă dificilă, cu multe provocări, cu multe situații care aveau nevoie de rezolvare, și mă bucur că la toate nivelurile s-au găsit soluții pentru ca totul să capete un aer magic. Și asta mi se pare extrem de important. Întreaga echipă, și cei din spatele scenei și cei de pe ea, a lucrat împreună pentru a spune o poveste. Și cred că spectacolul este o poveste pe care abia așteptăm să o arătăm publicului și suntem extrem de curioși să vedem cum și cât rezonează această poveste locală cu publicul de aici. Îi mulțumesc domnului manager că nu a dat ochii pe spate și nu m-a trimis acasă că nu se poate scufunda o scenă. Dar uite că se poate! Le mulțumesc colegilor actori și întregii echipe pentru că și ei au crezut în nebunia asta”, a spus Horia Suru.
„Sunt recunoscător conducerii Teatrului de Vest din Reșița pentru curajul de a face această nebunie. Păstrând un ton optimist, l-aș numi curaj, pentru că mi se pare foarte valoros ca echipele mici să aibă curajul să viseze mare. Mi se pare incredibil cum, uneori, în echipe mici poți face lucruri mult mai valoroase și cu bugete mul mai mici decât în instituțiile foarte mari. Pentru că ce veți vedea pe scenă nu este ceva care ar fi fost ușor aprobat în Teatrul Național din București sau în altă instituții. De asta insist pe curajul conducerii teatrului de la Reșița de a investi și de a avea încredere în noi că putem face asta. Și sper să ne ridicăm la nivelul așteptărilor, la nivelul publicului, căci, până la urmă, pentru el facem ceea ce facem. Și mulțumim Asociației Reșița Română care ne găzduiește în spațiul ei și care ne-a permis să modificăm sala, să scoatem un rând de scaune, pentru a face proiectul așa cum ni l-am dorit”, a declarat, la rândul său, scenograful Adrian Damian.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Richard Balint, Oana Liciu Gogu, Theodora Pintilie, Andrei Mihai Pleșa. Spectacolele din 1 și 2 februarie se joacă cu casa închisă. Se mai găsesc bilete pentru spectacolul din 7 februarie, și pentru cele din 14 și 15 martie, a anunțat azi Florin Ionescu.