Studiu sociologic. În ce condiții trăiesc romii din Mociur, Dealu Mare și Câlnic?

asociatia kreative research (2)
Cuib de vise 1000x100

Asociația Kreativ Research se află în plin proces de colectare a datelor din teren în Mociur, Dealu Mare și Câlnic în cadrul proiectului RomActive, în vederea realizării unui studiu sociologic asupra situației în care trăiesc etnicii romi din cele trei comunități reșițene, nevoilor acestora și relației pe care o au autoritățile publice locale.

Studiul se realizează pe baza aplicării a două instrumente de cercetare: un chestionar și o fișă de monitorizare a comunității. Chestionarul se aplică unui număr de 140 de persoane, eșantionate proporțional cu numărul de locuitori din cele 3 comunități vizate, astfel: 50 din Mociur, 50 din Dealu Mare și 40 din Câlnic. Fișa de monitorizare se va aplica într-un număr de 60 de exemplare distribuite egal în cele 3 cartiere.

asociatia kreative research (4)

„Prin aplicarea acestui chestionar urmărim identificarea nevoilor și a relațiilor pe care locuitorii celor 3 cartiere le au cu Direcția de Asistență Socială a municipiului Reșița. Cel de-al II-lea instrument, fișa de monitorizare, urmărește o analiză detaliată a situației actuale pe următoarele componente: locuire, dinamica gospodăriei, sănătate, acte de stare civilă, ocupare, educație și date demografice actualizate (inclusiv apartenența etnică)”, explică Ileana Rotaru, președintele Asociației Kreativ Research.

După finalizarea studiului, se vor identifica soluții pentru facilitarea accesului la servicii și facilitarea dialogului dintre aceste comunități și municipalitate. În acest sens, se va crea câte un comitet de cartier în fiecare dintre cele trei comunități și câte un grup de inițiativă care să favorizeze legătura dintre persoanele dezavantajate din oraș și autoritățile locale în vederea îmbunătățirii accesului la servicii (educație, sănătate, ocupare pe piața muncii etc).

asociatia kreative research (3)

STPT job 1000x200

Aceste grupuri de inițiativă vor participa la procesul de luarea a deciziilor atât în cadrul Grupului de Acțiune Locală Reșița, cât și în elaborarea Planului de acțiune pentru romi, ședințele de Consiliu Local și alte întâlniri din cadrul Primăriei Reșița. Prin înființarea acestor grupuri de inițiativă, proiectul își propune sporirea interesului autorităților locale în fața nevoilor persoanelor de etnie romă din oraș și crearea unei voci puternice care să reprezinte aceste comunități în procesul de luare a deciziilor la nivel local și în facilitarea accesului la servicii.

Până în prezent, au fost aplicate câte 20 de chestionare și 20 de fișe de monitorizare în fiecare dintre cele trei comunități. De asemenea, după vizitele efectuate în comunitate, au fost identificați și stabiliți și viitorii membri ai comitetelor de cartier mai sus menționate.

Proiectul este derulat de Asociația Kreativ Research, în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos și Primăria Reșița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.”

asociatia kreative research (1)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/