Anul acesta va fi al IMM-urilor, potrivit unei analize prezentate miercuri de specialiștii Business Teorema, companie specializată în consultanță pentru accesarea fondurilor europene.
Analiza arată că în acest an vor fi disponibile finanțări atât pentru întreprinderile existente, cât și pentru start-up-urile cu sediul în mediul urban și rural.
Antreprenorii care vizează linia adresată microîntreprinderilor din mediul urban, finanțate de Programul Operațional Regional (POR), își pot depune proiectele până la 27 aprilie 2017, cu posibilitatea de a accesa sume între 25.000 și 200.000 de euro, cu o minimă contribuție de 10%.
Specialiștii Business Teorema citați de Mediafax atrag atenția că, începând cu februarie, se va deschide o nouă linie de finanțare adresată IMM-urilor, valoarea proiectelor fiind între 200.000 și un milion de euro, cu o contribuție de cel puțin 30%.
De asemenea, luna martie aduce deschiderea liniei de finanțare destinată incubatoarelor de afaceri, respectiv a structurilor gestionate de un administrator, care permit unor start-up-uri să își desfășoare activitățile la comun, împărțindu-și costurile administrative asemenea unui hub.
Potrivit aceleiași analize, 2017 va aduce finanțări pentru start-up-uri și în cadrul programului România Start-Up Plus, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Într-o primă fază, în cadrul acestui program vor fi selectați administratorii fondurilor, respectiv intermediarii între autoritățile statului și antreprenori, aceștia depunându-și deja proiectele în 2016. Antreprenorii selectați vor primi finanțarea în două tranșe de câte 75%, respectiv 25% din valoarea planului de afaceri aprobat. Cea de-a doua tranșă se va acorda numai după ce antreprenorul va face dovada că a obținut venituri în valoare de cel puțin 30% din valoarea proiectului. Ținta asumată de Guvernul României pentru acest program este de 1.500 de întreprinderi nou-înființate și 2.000 de locuri de muncă create.
Antreprenorii care vizează oportunitățile din mediul rural pot primi o subvenție prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) de 50.000 de euro sau chiar 70.000 de euro în cazul investițiilor în agroturism, cu o contribuție de 0%, fiind admise la finanțare și start-up-uri.
„2016 a fost un an cu rezultate modeste în ceea ce privește finanțarea IMM-urilor, singurele apeluri notabile fiind cele adresate microîntreprinderilor și investițiilor non-agricole. Putem remarca, însă, interesul crescut al întreprinzătorilor pentru aceste linii de finanțare, numărul de proiecte depuse fiind foarte mar”, a declarat Ada Popescu, managing partner la Business Teorema.
Business Teorema este o companie fondată de patru tineri antreprenori români, care oferă servicii de consultanță pentru accesarea de fonduri prin programe europene și guvernamentale. Cu o experiență de peste 10 ani în accesarea de fonduri europene, compania se implică în dezvoltarea proiectelor de la etapa de pre-scoring până raportarea finală.
Tot miercuri, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat, destinat promovării individuale a întreprinderilor mici și mijlocii. Programul facilitează promovarea produselor şi serviciilor IMM-urilor pe pieţele externe, stimulând comunicarea şi parteneriatul în afaceri și pregătind întreprinzătorul în domeniul tehnicilor de promovare pe noi piețe. În cadrul programului, fiecare beneficiar poate obţine pe parcursul unui an maximum 50.000 de lei, sumă nerambursabilă. Anual, se estimează un număr de maxim 500 de beneficiari, se arată într-un comunicat al Guvernului.
foto: Wall-Street.ro