Din toamnă, Facultatea de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest deschide primul program de studii în limba engleză. Studenții se vor putea pregăti timp de trei ani pentru psihologia viitorului, inclusiv cu module de programare ca să poată face față evoluției tehnologice.
Noul program de studii de licență în limba engleză e practic o adaptare a școlii la meseriile viitorului. Acesta va avea disponibile 60 de locuri care se adaugă celor 250 pe care facultatea le pune deja la dispoziția studenților, în limba română.
„Departamentul de Psihologie are la dispoziție o platformă prin care poate livra terapii online, nu neapărat în sensul unui Zoom în care există un contact doar virtual cu un pacient, ci chiar variante de terapie standardizate. (…) Avem studii foarte bune pe zona asta care arată că sunt la fel de eficiente și reduc nivelul de stres, depresie, anxietate în general, pentru genul acesta de intervenții. Iar programul în limba engleză care începe chiar din octombrie e gândit în aceeași direcție. Nu e doar psihologie pură, ci psihologie – științe cognitive, în ideea de a implementa tot ce înseamnă evoluția tehnologică și în formarea lor. Adică ei vor învăța nu doar să discute cu pacienții, vor învăța chiar și puțină programare, să lucreze cu dispozitive fiziologice, gen bio-feedback, astfel încât pacientul să își recunoască stările pe care le are, la ce se poate gândi ca să îi scadă nivelul de cortizol sau, pur și simplu, măsurătoarea unei conductanțe electrice a pielii.”, a declarat Florin Sava, prorector al Universității de Vest din Timișoara.
Potrivit lui Florin Sava, motivul dezvoltării unui program de studii în limba engleză este dublu.
„Ați văzut explozia demografică din India, în zona Asiei. Așa cum poate unii dintre noi se uită la Europa de Vest sau la Statele Unite, așa se uită ei în general și la România. Există un potențial de piață. Al doilea motiv a fost și ideea de a ne internaționaliza noi, ca departament pentru că așa poți să aduci și profesori din străinătate, nu trebuie să fie vorbitori de limba română, totul se predă în engleză, bariera lingvistică dispare. Eu cred că interesul pentru psihologie este din ce în ce mai mare, pentru că noi suntem la limita maximă. An de an ne ocupăm toate locurile posibile admise, nu putem înmatricula mai mulți decât ne permite legea. De exemplu, acum sunt 250 de studenți în anul I la licență și 60 la acest program în limba engleză. În fiecare an am avut această capacitate ocupată încă din vară, ceea ce arată un interes foarte mare pentru domeniu, dar, pe de altă parte, sigur, chiar dacă am putea să extindem cifra de școlarizare ar însemna mai multe cadre didactice, mai mult efort și nu am vrea să pierdem din vedere calitatea.”, a explicat prorectorul UVT.
Datele facultății indică faptul că aproximativ jumătate din absolvenții unei promoții ajung să își obțină atestatul de liberă practică de la Colegiul Psihologilor, a mai spus Florin Sava. Ceilalți, cei mai mulți aleg o carieră în zona de resurse umane – recrutare, selecția de personal, fie, o treia categorie – urmează cursurile ca hobby sau ca să se cunoască mai bine pe sine.