Străzi sparte şi bani irosiţi din cauza masterplanului pentru apă şi canalizare. Mălăiescu acuză managementul defectuos!

Administraţia publică locală din Oţelu Roşu este încurcată, la fel ca şi celelalte din judeţ, din cauza modului defectuos în care este implementat cel mai important proiect la nivel de judeţ, cel prin care fiecare localitate ar trebui să atingă nivelul de civilizaţie impus de Uniunea Europeană.

Este vorba despre modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Din cauza nenumăratelor sincope, multe dintre localităţile judeţului s-au ales doar cu străzi distruse, cu reţele implementate parţial şi nefuncţionale. În plus, continuarea proiectului e pusă sub semnul întrebării. La Oţelu Roşu, spre exemplu, lucrurile stau foarte prost, iar primarul Luca Mălăiescu şi consilierii locali trebuie să ia decizii forţate, care pot însemna nervi întinşi la maximum şi bani risipiţi.

„Pentru mine prioritatea numărul unu trebuie să fie infrastructura, deoarece în urma lucrărilor de implementare a rețelelor de apă și canal pe raza orașului au rămas destule străzi într-o stare foarte proastă. Iarna nu a fost nici ea ușoară, astfel că starea străzilor e și mai proastă acum. Avem o listă de la Aquacaraș cu nouă străzi care sunt finalizate și, astfel, se pot asfalta. Mi-aș dori ca anul acesta să asfaltăm cât mai multe străzi din oraș”, a explicat primarul Luca Mălăiescu.

Cele mai multe sunt însă sparte sau ar trebui să fie brăzdate de șanțuri pentru introducerea conductelor de apă și tuburilor pentru canalizare. Nimeni nu poate spune însă acum dacă lucrările vor continua sau nu, astfel că la nivel local trebuie luată o decizie ce impune o doză mare de risc. Și asta pentru că una din firmele ce lucrează pe raza orașului a cerut intrarea în insolvență a societății Aquacaraș, ca urmare a faptului că nu a achitat contravaloarea lucrărilor executate.

„Părerea mea este că la Aquacaraș e o situație mai mult decât delicată și chiar dacă doresc ca această situație să se redreseze, cred că e aproape imposibil din cauza faptului că societatea nu a plătit niciun ban celor care au executat aceste lucrări pe raza județului. Din cauza faptului că Aquacaraș a avut un management foarte defectuos, banii pentru acest proiect sunt blocați de către UE. Aquacaraș nu a depus partea de cofinanțare, parte ce trebuia pusă cu multe luni în urmă. Nu a fost depusă și, normal, UE a blocat banii pentru acest proiect. Se speră aprobarea masterplanului și astfel banii aferenți să fie folosiți pentru continuarea lucrărilor. Numai că, dacă a apărut această cerere de insolvență e foarte probabil ca și alte firme să ceară acest lucru și atunci e greu de crezut că UE va mai debloca banii pentru extindere. Dacă nu am fost capabili să terminăm masterplanul este greu de crezut că UE va accepta extinderea masterplanului. La Oțelu Roșu s-a realizat aproape 30 la sută din proiect”, a comentat situația Mălăiescu.

Rămâne acum ca aleșii locali să hotărască unde anume se va turna asfalt sau dacă se va turna, pentru că există și riscul ca la scurt timp după aceea excavatoarele să aibă din nou de lucru. „Sunt și străzi unde a fost implementată rețeaua de canalizare, dar nu și apa. Acestea nu au fost acceptate de Aquacaraș și, spun eu, pe bună dreptate. Cu tot cu acestea am fi undeva la 45 la sută. Din păcate am rămas cu străzi pe care nu prea avem cum să le asfaltăm în perioada următoare. Ele ar urma să fie sparte, dar cum merg lucrurile la Aquacaraș, nu cred că din punct de vedere moral aș putea accepta ca oamenii să mai aștepte doi sau trei ani. Va trebuie să iau o decizie și să fac tot posibilul să le asfaltăm, chiar dacă după doi sau trei ani vor fi din nou sparte”, a explicat edilul-șef.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/