Strategia de dezvoltare a spațiilor verzi, creată de Primăria Timișoara, este anulată. Asociația Peisagiștilor din România – Filiala Vest a cerut în instanță anularea documentului.
Peisagiștii au câștigat definitiv procesul, după ce Curtea de Apel Timișoara a menținut sentința Tribunalului Timiș și a respins recursul Primăriei Timișoara.
„Respinge recursurile formulate de recurentul-pârât Consiliul Local al Municipiului Timișoara şi recurenta-reclamantă Asociația Peisagiștilor din România – ASOP – Filiala Teritorială Vest, împotriva sentinţei civile nr. 821/27.10.2023, pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 877/30/2023, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Municipiul Timișoara, prin primar, şi UAT Municipiul Timișoara. Respinge cererile recurenţilor de obligare a intimaţilor la plata cheltuielilor de judecată. Definitivă”, este sentința Curții de Apel Timișoara.
AsoP Vest a cerut anularea „Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a Municipiului Timişoara 2010 – 2020” pentru că conținutul ei nu mai era valabil de un an și jumătate, spun peisagiștii.
„Strategia anulată de Curtea de Apel Timişoara nu respectă legislaţia naţională și directivele UE în domeniu. Strategia anulată nu se fundamentează pe informații actualizate (datele utilizate fiind din perioada 2010- 2012), pe baza cărora să se poată identifica situația reală a infrastructurii verzi – albastre din Municipiul Timișoara. Strategia anulată nu stabileşte direcții de acțiune clare, măsuri de îmbunătăţire a reţelei de spaţii verzi urbane şi a biodiversităţii, iar obiectivele nu pot fi cuantificate. Absența Registrului local al spațiilor verzi, a Auditului suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi, a Planului de acțiune privind conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi conform legislaţiei naţionale în vigoare și a Raportului privind biodiversitatea urbană care să fundamenteze o strategie bună sunt și erau inexistente și la momentul aprobării HCL 289/21.06.2022, respectiv datele necesare pe baza căreia poate fi elaborată sau actualizată o strategie”, transmite AsoP Filiala Vest.
Am cerut un punct de Vedere de la Primăria Timișoara pe acest subiect, însă tot ce ne-au transmis reprezentanții instituției este că: „municipalitatea se va folosi pe viitor de Registrul Spațiilor Verzi care va fi terminat în curând”. Peisagiștii mai cer Primăriei Timișoara să realizeze o strategie reală, ancorată în nevoile actuale și cu direcții strategice sănătoase, pentru următorii ani, care să raspundă urgențelor climatice actuale și constrângerilor urbane, de biodiversitate și de creștere a calității vieții în Timișoara.