Strângere de semnături! „Împreună pentru condiții de muncă echitabile în domeniul îngrijirii cu normă de 24 de ore”

drept pentru ingrijire
1000x100 Cuib de vise 1000x100

În urmă cu ceva vreme, scriam despre organizația „DREPT pentru îngrijire” organizația neguvernamentală, formată în Austria din vara anului trecut.  D.R.E.P.T. este acronimul de la Dreptate, Respect, Egalitate, Protecție și Transparență. Este „vocea” lucrătorilor români care efectuează activități de îngrijire la domiciliu în regim de 24 de ore din 24, organizație care colaborează cu Amnesty International în cadrul campaniei „Împreună pentru condiții de muncă echitabile în domeniul îngrijirii cu normă de 24 de ore”.

Această campanie are ca finalitate o serie de întâlniri de negociere între organizațiile de profil și ministerele austriece pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru din Austria.

Pentru a pune mai multă presiune pe autoritățile austriece și pentru a face tema cunoscută societății civile, Amnesty a lansat o petiție care poate fi semnată aici: https://bit.ly/3iZgDf3

Sunt invitate să se alăture acestui demers persoanele implicate în activitatea de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Austria, pentru a strânge un număr cât mai mare de semnături în următoarele luni!

STPT job 1000x200

Prin diversele activități pe care le desfășoară, organizația DREPT a devenit mult mai vizibilă în societatea austriacă fiindcă militează pentru drepturi egale ale lucrătorilor, solicitând o reformă în această branșă, coordonează diverse activități de lobby, întreține dialogul cu politicienii în încercarea de a produce o schimbare pozitivă pentru această categorie de muncitori migranți.

Îngrijitoarele lucrează cu statut de Persoană Fizică Autorizată (Gewerbe) în Austria. Acest lucru înseamnă că au o falsă independență, nu beneficiază de securitate socială, nu au drepturi similare cu cele ale angajaților, nu primesc șomaj, nu au dreptul la concediu de odihnă, nu sunt protejate de sindicate sau instituții de stat și nu au siguranța locului de muncă. În plus, în baza venitului mic realizat contribuind puțin la asigurările sociale, rezultă o pensie foarte mică pentru mulți ani lucrați în acest domeniu. Faptul este confirmat deja și de persoane din Caraș-Severin aflate în această situație.

Se știe că statul austriac sprijină îngrijirea vârstnicilor la domiciliu, remunerează această activitate pe diferite niveluri valorice și din acest motiv apelează la cei dispuși să lucreze în branșă. Statisticile arată că în Austria asemenea servicii de îngrijire la domiciliu sunt prestate de aproape 60.000 de îngrijitoare și îngrijitori, dintre care peste 90% femei, marea lor majoritate provenind din România și Slovacia. Aproximativ 30.000 de români (românce) lucrează în acest domeniu.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/