Stocuri de pastile cu iod! Ministerul Sănătății a trimis peste un milion de comprimate în județul Timiș!

iodura potasiu 2

Pastilele de iodură de potasiu ar putea fi distribuite cetățenilor prin intermediul medicilor de familie, dacă va fi nevoie. Este una din variantele pe care o iau în calcul autoritățile timișene. Joi după-amiază, în depozitul DSP Timiș au ajuns peste un milion de pastile produse de fabrica Antibiotice Iași.

DSP Timiș a recepționat și depozitat 1.036.000 de comprimate cu iod care au fost distribuite de Ministerul Sănătății. Deocamdată, pastilele rămân în depozit, urmând să fie date oamenilor doar dacă va fi necesar.

„Ministerul Sănătății a comandat 3 milioane de pastile de iodură de potasiu pe care Antibiotice Iași le-a produs. Urmează să fie distribuite în fiecare județ, în funcție de populație. Din informațiile noastre, urmează să fie distribuite ori prin DSP-uri sau prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, ceea ce ar fi mai avantajos pentru cetățeni deoarece ar asigura o relație  directă cu aceste cabinete. Urmează ca în scurt timp să se aleagă una din cele două variante, ținând cont și de dorința medicilor de familie de a distribui aceste pastile.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Administrarea pastilei, doar la recomandare medicului

Specialiștii spun că iodura de potasiu trebuie luată doar la recomandarea medicului, nu preventiv. De principiu, aceasta ar trebui administrată cu 12 ore înainte de o agresiune radioactivă sau la 3-4 ore după.

„Dacă luăm preventiv, în funcție de ce patologii avem, putem păți ceva pentru că dacă un exces de iod ne dăunează fiindcă avem o anume problemă legată de aceasta, sigur acel exces își va spune cuvântul. De aceea nici până acum nu s-a trezit lumea să ia iod preventiv ca vitamina C. Pentru că nu a fost cazul. Deci dacă e o anumită patologie influențată de excesul de iod, să fiți convinși că va face rău. Dacă vorbim și de eliberarea de potasiu, dacă se produce exces de potasiu are influență directă asupra ritmului cardiac.”, a declarat Cristina Dehelean, șefa Disciplinei Toxicologie din cadrul UMF.

Antibiotice Iaşi a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, după accidentul nuclear de la Fukushima, Japonia. Medicamentul se fabrică la solicitarea autorităţilor guvernamentale ca să poată fi oferit gratuit populaţiei în situaţii de criză determinate de un incident nuclear.

Foto: antibiotice.ro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/