Sterilizarea poate salva vieţi! Spune „stop” abandonului!

Frecvent auzim în spațiul public despre problema câinilor fără stăpân, însă, în realitate, expresia este improprie, fiind vorba despre animale abandonate de oamenii fără suflet. Chiar dacă este o vinovăție punctuală, această situație ne privește pe noi toți, iar diminuarea fenomenului implică responsabilizarea întregii comunități.

În ultima vreme, mai multe asociații non-guvernamentale s-au implicat în limitarea creșterii numărului de animale abandonate prin acțiuni de sterilizare efectuate de regulă cu sprijinul administrațiilor publice locale. Se întâmplă și la Anina, acolo unde, săptămâna viitoare, în perioada 22-25 februarie, cetățenii UAT-ului sunt rugați să participe activ la campania de sterilizare a câinilor și pisicilor, o acțiune sprijinită de reprezentanții Primăriei în parteneriat cu Asociația Standpunkt e. V, demers programat să aibă loc la Padoc Crivina (fosta stație de distribuție a gazelor).

În atenția celor care nu s-au convins încă vizavi de importanța acțiunii de sterilizare, iată câteva motive pentru care merită acordată o atenție deosebită unui astfel de demers:

– sterilizarea animalelor este obligatorie prin legislație: 254/2014. Nesterilizarea câinilor de rasă comună (care nu au atestat de pedigree) cu stăpâni este sancționată cu amendă;

– stoparea înmulțirii necontrolate. O femelă poate naște 5-10 câini/pisici de două ori pe an;

– sănătatea animalului de companie. Sterilizarea scade riscul apariției cancerului și a altor tipuri de afecțiuni medicale. Un animal sterilizat poate trăi cu până la cinci ani mai mult;

– evitarea evadărilor din curte în perioada în care animalele intră în călduri; – stoparea fenomenului animalelor abandonate.

Sterilizarea/castrarea se va face doar pe bază de programare, stăpânii patrupedelor putând obține mai multe informații la următoarele numere de telefon: 0747 328 371 (Asociația Standpunkt), în intervalul orar: 09.00-12.00 și 16.00-18.00; 0255 240115 (Primăria Anina).

Sursa foto principal: psnews.ro.