Ștefan cel Mare și vizionar!

victor nafiru editorial

„Că Moldova nu a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea, și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri și a urmașilor urmașilor voștri ,în veacul vecilor.”, ar fi zis Ștefan cel Mare de față cu boierii, consilierii și preoții din toate eparhiile moldave din acele vremuri.

Domnul Moldovei avea obiceiul să tragă câte o beție cruntă după fiecare bătălie câștigată și să vorbească în parabole, așa că nimeni nu a fost surprins de mesajul său. Plus că îi fugea mintea la așa ceva, de-i băga pe toți în buzunar. „Dar țineți minte ce vă spun, a continuat domnitorul: În veacurile ce vor urma, Moldova va străluci precum Albania, Bulgaria, Cehia și Slovenia. Ba chiar mai mult de atât, dar până la urmă va sfârși rău: Canci autostrăzi, canci locuri de muncă și, tot canci, femei, căci alea pe care le va avea vor pleca să presteze la moși și babe în Austria și Italia, la căpșuni în Spania și sparanghel în Germania. ”. Ei, de data aceasta, vorbele au fost rostite nu după bătălia de la Podu Înalt, ci la o petrecere de 8 martie, după cum lăsa să se înțeleagă cronicarul Grigorie Ureche, la care au participat toate domnițele din Cetatea de scaun a Sucevei, inclusiv membrii Adunării Eparhiale. La auzul acestor vorbe, hatmanul Arbore, cel pe care îl numise prin zapis domnesc conducător peste oastea Moldovei, s-a întors spre soborul de popi care, încremenit în poziție de drepți în sala tronului: „E gata pita lui. Delirează săracul. Ori s-a îmbătat de la cât vin o băut, ori a venit vremea să se ducă la cele veșnice. Ce Albania, Cehia și Slovenia visează? Ce Germania, Italia sau Spania? Cine sunt și ce vor astea că eu nu am auzit niciodată de ele. Până dimineață, se duce, ascultați ce vă spun eu! Vorbiți cu toți clopotarii din Moldova să fie pregătiți să transmită vestea cea tristă.”

I-au pregătit hainele cele bune, lumânările, mă rog, toate cele trebuincioase pentru ultimul drum, dar de murit nu a murit în dimineața următoare, ci mult mai târziu. Mi-am amintit de toate astea, citind un articol al unui istoric în care se spunea că Ștefan cel Mare n-a fost doar un mare iubăreț și un renumit strateg, ci și un vizionar cum altul nu era la vremea lui. Bine, nu gen Baba Vanga, Nostradamus ori oracolul din Dămăroaia, dar de fost a fost, dovadă vorbele lui păstrate până în vremurile noastre: Canci autostrăzi, canci locuri de muncă și, tot canci, femei, plecate la cules de fragi, mure și căpșuni în ale țări despre care la vremea aia nu se știa nimic.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/