Statele riverane sărbătoresc fluviul european, sub sloganul „Descoperă Dunărea!”. Mesajul președintelui de la Apele Române

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

De 28 de ani, România susține, în calitate de semnatară a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, acțiunile și evenimentele comune organizate în bazinul acestuia. Cu prilejul Zilei Internaționale a Dunării, marcată în fiecare an la 29 iunie, cărășeanul Gabriel Știka, director general al Administrației Naționale Apele Române, a transmis un mesaj de conștientizare ce revine ca obligație civică tuturor: „Să păstrăm apele Dunării mereu curate!”

În mesaj se arată că „regele fluviilor europene”, Dunărea, unește de milenii, ca o coloană vertebrală, Europa de Vest, Centrală și de Est. „Mai mult, prin intermediul așezării sale geografice, realizează și legătura dintre Europa și Asia prin Marea Neagră. Al doilea ca lungime după Volga și al 29-lea din lume, fluviul Dunărea este singurul din Europa care curge de la Vest la Est. Manifestările dedicate acestei zile transmit în același timp mesajul comun al țărilor dunărene de a-și uni forțele în sprijinul protejării fluviului. Marile civilizații au apărut și au dispărut de-a lungul marilor cursuri de apă. Evoluția acestora a fost influențată de poziția și rolul esențial pe care Dunărea l-a avut în apariția și dezvoltarea orașelor și a comunităților care își asigurau traiul zilnic de-a lungul malurilor sale”.

Tot aici oamenii și-au deprins obiceiuri și activități dependente de apele Dunării care le-au asigurat supraviețuirea: pescuitul, creșterea animalelor sau comerțul. „Dintre toate țările prin care trece bătrânul fluviu până ajunge în Marea Neagră, țara noastră este binecuvântată și privilegiată, aș spune: mai mult de o treime din lungimea Dunării se află pe teritoriul românesc și în același timp formează granița cu statele vecine. De asemenea, peste 97% din suprafața României se află în bazinul Dunării. Pornind de la ceea ce oferă Dunărea comunităților riverane (apă potabilă, hrană, hidroenergie, transport sau habitat), România capătă o poziție strategică din perspectiva importanței pe care fluviul i-l conferă din punct de vedere geografic, dar și al resurselor și beneficiilor valoroase ale acestuia. În plus, Dunărea creează, la vărsarea ei în Marea Neagră, a doua cea mai mare zonă umedă, dar cea mai bine conservată din Europa: Delta Dunării. De aceea, mai puțin vizibil, dar la fel de important, Dunărea și lunca sa joacă un rol esențial în stabilizarea climei și atenuarea efectelor schimbărilor climatice”.

Echipele Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) derulează în prezent o serie de proiecte importante în domeniul managementului integrat al resurselor de apă, din punct de vedere cantitativ și calitativ. Acestea sunt: „Danube Hazard m3c”, „Îmbunătățirea capacității autorității publice centrale în domeniul managementului apelor în ceea ce privește planificarea, implementarea și raportarea cerințelor europene din domeniul apelor”,  RO-FLOODS sau Danube FloodPlain.

„Astfel, consorțiul proiectului Danube Hazard m3c (”Luptând împotriva poluării cu substanțe periculoase în bazinul Dunării) a identificat șapte zone-pilot din care două sunt în România, respectiv în spațiul hidrografic Someș-Tisa: pe râul Vișeu și Someșul Mic. Pe baza analizelor obținute, dar și a altor activități derulate în cadrul proiectului, specialiștii noștri, cu sprijinul partenerilor, vor elabora la finalul proiectului, un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanțe periculoase care va conține o serie de recomandări și politici, precum și un catalog de măsuri pentru prevenirea și reducerea poluării cu substanțe periculoase ale apelor Dunării.

Danube Floodplain este un alt proiect care s-a finalizat la sfârșitul anului trecut și în care România, alături de alte 9 țări din bazinul Dunării, a realizat activități pentru îmbunătățirea managementului transnațional al apelor Dunării și prevenirea riscului de inundații, maximizând în același timp beneficiile pentru conservarea biodiversității și îmbunătățirea stării apelor.”, spune Gabriel Știka.

promovare banner maxagro Muzeul TM

De asemenea, Administrația Națională „Apele Române”, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, derulează în prezent, cu sprijinul Băncii Mondiale, proiectul Rofloods. Acesta are ca scop implementarea ciclului 2 al Directivei de Inundații CE/60/2007 și realizarea Planurilor de Management al Riscului la Inundații care include și analiza sectorul românesc al fluviului Dunărea. Aceste documente strategice vor fi finalizate în primăvara anului viitor.

Totodată, țara noastră deține în acest an, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, președinția Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. Prin acest statut, poziția României în bazinul Dunării devine una extrem de importantă.

„Concluzionând, «Descoperă Dunărea!» este mai mult decât un îndemn. Acesta implică responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a-i proteja apele acționând în direcția conservării și prevenirii poluării. Mai mult, în calitate de gospodari ai resurselor de apă ale Dunării, este nevoie să facem tot ce ne stă în putință pentru protejarea biodiversității și a ecosistemelor sale acvatice atât de bogate și complexe, încercând să le readucem permanent la starea lor naturală de echilibru”, se mai arată în mesajul semnat de reșițeanul Gabriel Știka, director general al Administrației Naționale Apele Române.

„Să păstrăm apele Dunării mereu curate!» este o obligație civică a tuturor celor care trăiesc de-a lungul apelor sale, descoperindu-i astfel permanent resursele și potențialul unic!”

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/