Startul campaniei „atipice”, marcat în Timișoara, oraș aflat la un pas de carantină. Politicienii au lipit afișe la miezul nopții

explo 1000x200

Candidați din partea PSD și USR-PLUS, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, au ajuns înainte de miezul nopții în centrul Timișoarei, pregătiți să lipească afișe pentru campania electorală. Evenimentul prin care se marchează startul „bătăliei” a fost anulat de PNL, dar în Piața Operei au ajuns două persoane.

Peste 1.000 de cazuri de coronavirus au fost raportate în județul Timiș în ultimele două zile, iar totalul a ajuns la 11.010. Opt unități administrativ-teritoriale au intrat în carantină, iar autoritățile caută variante pentru suplimentarea numărului de paturi destinate pacienților cu COVID-19. Se discută despre carantinarea orașului de pe Bega după ce, în 5 noiembrie, rata de infectare a ajuns la 6,51, dar cu toate acestea viața politică merge înainte.

„O campanie aflată sub semnul pandemiei care ne afectează pe toți. Asistăm în aceste săptămâni la tot felul de decizii ale Guvernului PNL care face totul, mai puțin să se bată cu pandemia pentru o mână de voturi. Nu contează câți oameni sunt în spitale, nu contează că dacă se menține acest ritm de creștere ATI-ul se va bloca într-o săptămână, 10 zile. Contează alegerile așa cum am văzut în seara asta și prin declarațiile făcute de președintele Iohannis la ședința de Guvern. De fapt, Ludovic Orban l-a chemat pe președintele Iohannis ca să prezideze eșecul Guvernului PNL”, a spus Sorin Grindeanu, candidat din partea PSD la Camera Deputaților.

„Ne propunem să facem o campanie care va fi atipică, dar vom încerca să îi protejăm pe oamenii cu care vom discuta și ne punem speranța că vom reuși să implementăm multe proiecte”, a declarat Alfred Simonis, candidat pe locul 2 la Camera Deputaților.

Două persoane din partea PNL au sosit în Piața Operei după ce evenimentul prin care se marchează startul campaniei a fost anulat.

„Având în vedere înmulțirea semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19, precum și măsurile propuse astăzi de președintele Klaus Iohannis, în ședința de Guvern, am decis să anulăm evenimentul tradițional prin care marcam startul campaniei electorale – lipirea primului afiș la ora 00:00. Am luat această hotărâre în semn de respect față de locuitorii tuturor localităților carantinate. Va fi o campanie atipică și vă asigurăm că, pe parcursul acesteia, nu vom pune în pericol sub nici o formă sănătatea cetățenilor. Facem un apel la responsabilitate și îi îndemnăm pe toți locuitorii județului Timiș să respecte toate măsurile împotriva răspândirii infectării cu virusul SARS-COV-2. Este o responsabilitate care revine fiecăruia dintre noi, pentru a nu ajunge într-o situație epidemiologică mai gravă”, a scris Alin Nica pe Facebook.

Din partea USR-PLUS au ajuns patru persoane, printre care și doi candidați la alegerile parlamentare.

„Dăm startul campaniei, o campanie atipică pentru anii aceștia, o campanie în care trebuie să avem grijă unii de alții. Sănătatea este cea mai importantă și toată campania noastră așa va fi dusă”, a spus Nicu Fălcoi, candidat la Camera Deputaților.

„Facem un apel pentru o campanie electorală responsabilă pentru că ne aflăm într-o situație foarte gravă cu această pandemie. USR-PLUS Timiș a luat decizia să nu aibă ieșiri în stradă și să nu interacționeze cu cetățenii direct, să nu împartă materiale electorale tocmai pentru a evita contaminarea”, a spus Raoul Trifan, candidat pentru Senat.