Starea culturilor din Timiș, sub semnul întrebării! Gerul, în lipsa zăpezii, pericol pentru rapiță

Condițiile meteorologice din următoarea perioadă vor da verdictul în ceea ce privește culturile din județul Timiș. Dacă ploile sunt un semn bun, lipsa zăpezii, în combinație cu gerul, le-ar putea pune în pericol.

Măsurătorile meteorologice arată că anul 2019 a fost cel mai călduros din 1900 încoace, iar anomaliile vor fi prezente și în viitor, creșterea gazelor cu efect de seră fiind principalul responsabil. În acest an, în județul Timiș, a existat un deficit de apă la sol, dar semănăturile se prezintă bine. Pericolul va apărea dacă temperaturile vor scădea drastic și nu va exista o pătură de zăpadă care să le protejeze.

„Rezerva de apă în sol a fost diminuată puternic, a fost deficit mare de apă în sol. Dacă mai ploua vreo două zile era bine. Se pare că mai vine un val de ploi pe joi, pe vineri. Toată treaba e să nu vină un îngheț puternic și să ne confruntăm cu o lipsă de zăpadă. Acum e și apă în sol, la rădăcină. E un lucru bun, se și încălzește un pic spre prânz, pornește vegetația la pomi. Dacă vin câteva zile consecutiv cu temperaturi negative și fără zăpadă va fi o problemă în general la culturile de rapiță”, a declarat Doru Petanec, directorul DAJ Timiș.

Suprafața agricolă a județului Timiș este de aproximativ 700.000 de hectare.