Starea copilului în România: Unul din doi copii e supus unei forme de abuz

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Peste 41% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din Uniunea Europeană. 45% dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE provin din România și unul din doi copii e supus unui abuz – sunt doar câteva cifre îngrijorătoare prezentate de Organizația Salvați Copiii.

Deși interzisă din 2004, violența afectează un copil român din doi, iar abuzul sexual asupra copilului reprezintă cel mai subraportat fenomen social negativ din România. Conform unor statistici prezentate de Organizația Salvați Copiii, în 2021 3,46% dintre copii afirmau că sunt bătuți acasă și 5% de către cadrele didactice, în timp ce 20% dintre părinți considerau încă pedepsele fizice drept un mijloc corect și adecvat de educare a copiilor.

Studiul național lansat de Salvați Copiii România anul trecut arată că aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, iar 2,9% dintre adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor.

Cu toate că cei mai mulți copii spun că se simt în siguranță în familie și doar 3% afirmă că niciodată nu se simt în siguranță acasă, dintre răspunsurile primite de la copii rezultă o incidență mult mai mare a aplicării pedepselor fizice – aproape 50%, în comparație cu cea recunoscută de părinți – în jur de 30%.

În plus, 10% dintre copii preferă să părăsească familia de teama pedepselor, pentru 2% acest lucru întâmplându-se des și foarte des.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Prin comparație cu rezultatele studiului similar din 2013, se remarcă o creștere semnificativă a procentului părinților care recunosc incidența abuzului sexual asupra copilului lor (de la 0,5% la 3,2%). Totuși, Consiliul Europei estima în 2020, în Raportul referitor la punerea în aplicare a Directivei 2011/36/UE privind prevenirea și combaterea traficului de persoane că, în Europa, 90% dintre cazurile de agresiune sexuală asupra copiilor nu ajung în atenția poliției ori a instanțelor judecătorești. În România, școlile se confruntă cu multiple manifestări de violență, semnificativ fiind fenomenul de bullying, de obicei asociat cu discriminarea, homofobia sau rasismul, violența fizică și verbală între elevi. Conform anchetei sociologice din 2017, 400.000 de copii sunt angrenați anual în forme variate de bullying sau cyberbullying, 200.000 de copii sunt victime ale violenței fizice, iar alți 200.000 sunt autori ai faptelor de lovire, intimidare, amenințare”, transmite Organizația Salvați Copiii.

S-ar putea schimba lucrurile?

Un program național de informare și consiliere a părinților cu privire la metode pozitive de educație și creștere a copilului și chiar înființarea de instanțe specializate pentru cauzele penale în care copiii sunt victime – sunt recomandări lansate de Organizația Salvați Copiii. De asemenea, extinderea activităților de educație juridică în școlile generale și în licee și demararea grupurilor de acțiune anti-bullying în toate unitățile de învățământ ar contribui la schimbarea situației.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/