Stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara se închide bucată cu bucată din cauza stării avansate de degradare, iar Consiliul Județean Timiș vrea ca în 2019 să-l demoleze pentru a face loc unei arene noi! Până să vină buldozerele, momentan, se va închide oficial și Tribuna 2 a arenei, pe lângă deja închisa Peluza Sud. De anul viitor, ASU Politehnica, Ripensia și Timișoara Saracens vor avea o mare problemă dacă stadionul va fi ras de pe suprafața pământului.
Miercuri, consilierii județeni au votat la ședința de plen un nou contract-cadru pentru închirierea Stadionului „Dan Păltinișanu”. Sumele rămân aceleași, dar cluburile sportive și eventualii organizatori de concerte vor putea vinde tot mai puține bilete. În mai multe locuri, valul de pământ pe care s-a construit stadionul se lasă și au apărut adevărate „găuri”. Peluza Sud, unde stăteau suporterii lui Poli, a fost cea mai afectată și este închisă deja din primăvară, iar acum se va închide și Tribuna 2. „Direcția a venit cu solicitarea către Consiliul Județean de a îmbunătăți acest contract-cadru și astăzi am modificat prin Hotărâre de Consiliu condițiile din contractul-cadru, ținând cont că avem și solicitări de a închiria stadionul pentru diferite evenimente culturale și sper anul viitor să beneficiem de aceste evenimente până la momentul la care îl vom demola”, a precizat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.
Solicitarea a venit din partea Direcției Prestări Servicii: „Având în vedere că în perioada 2017-2018 s-au constatat o serie de probleme privind siguranța la unele sectoare de la Tribuna II, precum și la toate sectoarele care alcătuiesc Peluza Sud și ținând cont de rezultatele expertizei mai sus menționate, aceste sectoare trebuie să fie închise, nemaiprezentând siguranță în exploatare, fapt pentru care propunem modificarea contractului de închiriere ocazională a Stadionului «Dan Păltinișanu» Timișoara”, se arată în raportul Direcției.
CJT vrea să dărâme stadionul, echipele vor trebui să caute soluții
Dacă momentan singurele zone deschise vor fi Tribuna 1 și Peluza Nord, adică doar jumătate din stadion, de anul viitor, Călin Dobra vrea să demoleze arena. „Vreau să anunț foarte clar că nu renunț la această idee, de a demola actualul stadion și de a construi altul pe locația existentă. Noi am demarat toate procedurile. Mi-e greu să vă spun exact ca și termen. Dar eu sper ca, în momentul în care vom avea anul viitor contractul de demolare și execuție, de anul viitor din toamnă, dacă nu apare niciun fel de piedică, să putem intra cu demolarea în stadion”, a adăugat Dobra.
Primăria și Consiliul Județean se ceartă pe subiect, echipele vor rămâne fără casă
Subiectul demolării „Marelui Oval” a fost tratat și într-o dezbatere din luna martie, la care a participat și președintele CJT și primarul Nicolae Robu, dar și reprezentanți ai galeriei CVUCS. Fanii și edilul nu erau de acord cu demolarea arenei, deoarece, până s-ar ridica un nou stadion, echipele ar rămâne fără soluții, iar primarul propunea ceva ca la Barcelona, unde Camp Nou s-a ridicat lângă vechiul stadion, transformat în muzeu.
Dezbaterea a fost una fără vreo concluzie, mai ales că CJT dorește să dărâme arena, una într-adevăr învechită. „Domnul Robu poate să nu fie de acord, este proprietatea Consiliului Județean. Consilierii județeni au votul în plen. Va răspunde în fața cetățenilor, dacă nu va dori ca județul Timiș să aibă în obiectivul de investiții un stadion modern”, a spus Călin Dobra, întrebat ce se va întâmpla dacă primarul se va opune.
În momentul de față, ASU Politehnica și Ripensia își joacă meciurile din Liga a II-a pe stadion. ACS Poli s-a mutat pe Electrica, din cauza chiriei pe care o plătea cu greu. Echipa suporterilor ar putea reveni pe Stadionul Știința, iar Ripensia – în Ciarda Roșie, pe arene cu condiții mult mai proaste decât pe cel mai mare stadion din oraș. De asemenea, pentru meciurile de cupe europene rugbyștii de la Timișoara Saracens vor trebui să meargă în alt oraș până se termină un stadion nou, cum ar fi Clujul.
Stadionul „Dan Păltinișanu” are o capacitate de 32.000 de locuri în total. Arena a fost inaugurată în 1963 și a purtat denumirea comunistă de „1 Mai” la început. Proprietate a Consiliul Județean Timiș, pentru un eveniment sportiv fără aprinderea nocturnei, închirierea costă 5.000 de lei, iar pentru evenimente cu nocturnă, 6.000 de lei. Acestor sume li se adaugă TVA-ul și plata utilităților.