O timișoreancă pasionată de gătit a lansat recent Meniul Banatului, care poate fi implementat în restaurante, și nu numai, pentru ca bănățenii și turiștii să se bucure de rețetele culinare din această zonă. De asemenea, urmează să fie alcătuit și Meniul Timișoarei.
Claudia Romana-Rista, o timișoreancă pasionată de gătit, cunoscută și sub numele de „Fata care gătește cu flori”, anunță că a lansat Meniul Banatului, în cadrul unui proiect de Diplomație culinară.
„Proiectul își propune să valorifice bucătăria bănățeană, ca parte din identitatea gastronomică națională, încă neexplorată la justa valoare, pe alocuri cvasinecunoscută, chiar uitată. Prin acest demers și proiect voi căuta să aduc la lumină, dar și să creez, Meniuri bănățene, de semnătură, care să poată fi implementate în restaurante locale sau naționale pentru a aduna laolaltă la aceeași masă localnicii, producătorii locali și turiștii, dar și rețete bănățene sau care pot fi și gătite acasă, în tihnă. Fie acasă, la restaurant sau în alte locuri idilice, intenționez ca aceste Meniuri bănățene să recreeze atmosfera locală, făcând un apel și la memoria culinară. Este un proiect de pionierat amplu, de redescoperire a zestrei culinare bănățene pe care îl propun către Horeca, producători locali și naționali, ONG-uri și instituții locale sau ale statului”, a explicat Claudia Romana-Rista.
De asemenea, în cadrul proiectului Diplomație culinară, timișoreanca va lansa și Meniul Timișoarei. Persoanele interesate să afle ce rețete vor fi incluse în cele două meniuri, sunt invitate să ia legătura cu creatoarea lor.
„Sunt deja peste zece ani de când caut și valorific zestrea culinară, mergând pe teren în toată țara, la firul ierbii și scoțând la iveală ceea ce ne diferențiază culinar în fiecare zonă sau colț al țării. Cei care doresc să intre ca parteneri în proiect, cei care sunt producători locali sau cei care doresc informații sau să contribuie, îmi pot lăsa un mesaj privat sau un e-mail la adresa: zestreculinara@gmail.com. Am revenit la Timișoara, cred cu tărie că e loc de mai mult, de mai bine și îmi propun să aduc un plus de valoare experiențelor culinare autentice bănățene!”, a precizat Claudia Romana-Rista.