Sprijin important pentru învățătoarele din județul Timiș aflate la început de drum. În cadrul unui proiect derulat împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, cadrele didactice vor primi o serie de informații utile pentru a se integra mai ușor și a le preda elevilor cât mai eficient.
Inspectoratul Școlar Timiș, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, intenționează să organizeze mai multe activități de formare și mentorat gratuite, în special pentru învățătoarele care pășesc pentru prima dată în sistemul educațional.
„Resursa umană debutantă ne preocupă. Am început de foarte puțin timp să sprijinim cadrele didactice debutante, mai ales din învățământul primar. Învățătorului îi datorăm foarte mult și știm ce muncă depune pentru ca copiii să citească, să scrie și să socotească. Cei care vin în învățământul primar ar trebui să ne gândim că vin ca într-o întreprindere. La noi este ca în armată, ai intrat în școală, te descurci. Și atunci trebuie să creăm undeva un mecanism prin care punctual o persoană să-l preia, să-i fie mentor”, a afirmat Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.
Concret, activitățile de formare vor fi organizate în săptămâna de vacanță dintre 25 și 29 octombrie. În total, 50 de învățătoare debutante din județul Timiș vor fi implicate în program.
„În urma rezultatelor obținute de către cadrele didactice debutante din învățământul primar atât la examenul de titularizare, cât și la examenul de definitivat, am identificat nevoia desfășurării unui program de mentorat al lor și ne-am propus acest lucru împreună cu cadrele didactice din învățământul universitar, care se ocupă și de practica pedagogică. În acest sens, în cadrul Universității de Vest din Timișoara, la Facultatea de Sociologie și Psihologie, a demarat încă din luna septembrie programul Edu Mentor Lab, care presupune activități de mentorat de grup, mentorat individual și workshop-uri susținute de practicieni, cadre didactice cu experiență. Vor fi cuprinse în acest program, în săptămâna de vacanță de la nivelul claselor primare, între 25 și 29 octombrie, în jur de 50 cadre didactice debutante la nivelul învățământului primar. Acest program demarat de Universitatea de Vest din Timișoara se desfășoară săptămânal, pro bono, și un număr de 25-30 de cadre didactice frecventează aceste întâlniri săptămânale. În săptămâna amintită, aceste activități se vor intensifica, multe vor fi organizate și în parteneriat cu metodiști și colegi de la alte inspectorate școlare județene din țară”, a explicat Dorina Lobonț, inspector școlar învățământ primar.
La finalul acestui an școlar, în cadrul programului va fi realizat și un ghid pentru cadrele didactice debutante.
„Ne dorim să-i putem sprijini să obțină și rezultate foarte bune în integrarea lor la clasă și la școală și, pe de altă parte, să poată obține rezultate mai bune la examenul de titularizare și la examenul de definitivat”, a detaliat Dorina Lobonț.