Spondiloza vertebrală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, manifestată adesea ca durere de gât, torace sau zonă inferioară a spatelui. Termenul este folosit pentru a descrie diferite forme de degradare a coloanei vertebrale, care însoțesc procesul natural de îmbătrânire.
Dr. Agnes Edit Katona, medic specialist radiologie și imagistică medicală la Clinicile Medici’s Timișoara, ne descrie procesul de evoluție a acestei afecțiuni extrem de frecvente, dar și a atitudinii pe care ar trebui să o adoptăm în prevenirea sau încetinirea acestui proces.
„Odată cu trecerea timpului, oasele și ligamentele uzate duc la osteoartrită, discurile intervertebrale se degenerează și slăbesc, apărând deformarea acestora și ducând, uneori, la hernii de disc. Frecvența este în jurul vârstei de 60 de ani, dar pot apărea și la persoane mai tinere de 40 de ani”, a spus dr. Agnes Edit Katona.
Unde apare spondiloza?
Spondiloza poate să apară la nivelul gâtului (spondiloza cervicală), la nivelul toracelui (spondiloza toracală) și în zona inferioară a spatelui (lombară). Prima și ultima sunt cele mai frecvente. „Pe măsură ce îmbătrânim, țesuturile moi (discurile intervertebrale, tendoanele, mușchii, ligamentele și cartilajul) se degenerează. Discurile intervertebrale se pot deshidrata și își pierd eficiența ca perne între vertebre. Cartilajul din fațetele articulate se poate îndepărta treptat rezultând contactul «os pe os», acesta declanșând inflamația, până la producerea de depuneri osoase – osteofite. Mușchii care susțin coloana vertebrală se pot slăbi, ligamentele și tendoanele se pot îngroșa”, a mai explicat dr. Agnes Edit Katona.
Principalul simptom care va apărea este durerea. Spondiloza cervicală reprezintă îngustarea canalului spinal al gâtului care determină compresia nervilor spinării. Principalul simptom este durerea în zona gâtului, a umerilor, brațelor, amorțeala sau rigiditatea gâtului, slăbiciunea musculară, durerile de cap resimțite în zona cefei, furnicături în gât, umeri, mâini.
Spondiloza toracală reprezintă o îngustare a canalului spinal în partea superioară și mijlocie a spatelui ce duce la comprimarea măduvei spinării și a rădăcinilor nervoase. Durerea este resimțită la nivelul superior și mijlociu al toracelui, acompaniată de o rigiditate a spatelui.
Spondiloza lombară apare ca urmare a deteriorării discurilor intervertebrale la nivelul coloanei lombo-sacrale și este determinată de o deplasare nenaturală a vertebrelor, una față de cealaltă. Simptomele includ durerea, rigiditatea, amorțeala în partea de jos a spatelui, care radiază în unul sau ambele picioare, dureri în urma exercițiilor fizice, tulburări ale intestinului sau ale vezicii urinare.
Cum putem diagnostica spondiloza?
Efectuarea unei radiografii simple ne poate arată mici proeminențe, cunoscute sub numele de osteofite, apărute la marginea vertebrelor, precum și îngustarea spațiilor articulare intervertebrale. Prin Clinicile Medici’s Timișoara se pot efectua radiografii digitale de performanță prin aparatură roentgen de proveniență germană, în regim gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Examinarea cea mai specifică este efectuarea unei investigații de rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau computer tomograf (CT), care vizualizează îngustarea spațiilor articulare, îngroșarea discurilor intervertebrale, degenerarea discurilor și a vertebrelor.
Cum putem preveni spondiloza?
Mijloacele de prevenție sunt simple și la îndemâna fiecărei persoane: sport regulat, menținerea unei greutăți optime, menținerea unei posturi corecte, ridicarea corectă a greutăților, includerea de pauze, la intervale regulate de timp, pentru cei care lucrează la birou.
Cum tratăm spondiloza?
Tratamentul spondilozei poate fi nemedicamentos, medicamentos sau chirurgical. Mijloacele nemedicamentoase includ: kinetoterapia, hidroterapia, aplicarea de benzi pentru susținerea mușchilor și a oaselor, balneoterapia, masajul terapeutic, laser terapia, ultrasunetele. Tratamentul medicamentos constă în administrarea de medicamente antiinflamatoare și relaxante musculare. Tratamentul chirurgical implică îndepărtarea unui disc herniat sau a spinilor osoși, uneori chiar îndepărtarea unei părți a vertebrei.
Terapia durerii
În ultimii ani procedurile de terapie a durerii câștigă teren tot mai mult în rezolvarea problemelor spinale, uneori cu rezultate mai bune decât tratamentul chirurgical și se apelează la intervențiile chirurgicale doar atunci când procedurile de terapie ale durerii sunt ineficiente.
Clinicile Medici’s Timișoara beneficiază de expertiza profesională a dr. Marius Sîntean, medic primar anestezie și terapie intensivă, cu competență în terapia durerii și cu o experiență de peste 7 ani în mari clinici de terapie a durerii din Statele Unite ale Americii și Anglia.