Spitalul Județean de Urgență Reșița nu este pregătit să se transforme în spital-suport pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus

untitled design set 970x90 px

În ultimele zile s-a tot vorbit despre o astfel de posibilitate, în încercarea de a rezolva această problemă în fiecare județ. Alina Stancovici, managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, pare convinsă că acest lucru nu poate fi posibil, cel puțin nu în acest moment.

„Nu suntem pregătiți și repet acest lucru de câteva zile. Unde-i sacul ăla plin cu echipamente de protecție pentru a lupta împotriva coronavirusului? Vorbim de atâta timp despre COVID-19 și mă întreb unde sunt stocurile, unde sunt materialele despre care s-a tot amintit în ultimul timp? Unde sunt toate acestea? Mergem așa, pe omenie, cinci echipamente îmi dă unul, cinci primesc de la altul, apoi ISU îmi mai dă 50, din care Prefectura mă obligă să dau zece Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, dar într-o asemenea nebunie nu putem trăi doar din omenie. Măcar acum, în starea de urgență, să ni se deblocheze conturile, că nu poți să stai tot timpul cu mâna întinsă”, este de părere Alina Stancovici.

Managerul Spitalului Județean explică și de ce nu se poate vorbi despre un spital-suport la Reșița, Staționarul III, de Boli Infecțioase, funcționând într-un imobil vechi ce presupune investiții rapide și multiple, dar și lipsa de personal calificat.

„Avem ca suport etajele II și III și cu alte două secții se ajunge undeva la 90 de paturi. Dar nu avem ATI pe Infecțioase. Mai mult, nici nu se poate amenaja o astfel de secție, deoarece clădirea este veche și fără bani nu avem posibilitatea să amenajăm acum, repede. Pe de altă parte, nu putem disloca personalul de la ATI, din Staționarul I, din Govândari, pentru că mâine-poimâine poate fi nevoie de ATI pentru Chirurgie sau Ginecologie și nici nu putem lua personalul de pe alte secții și să-l ducem la acel ATI pe care să zicem că-l vom amenaja într-un final, pentru că pe ATI trebuie personal calificat ce nu poate fi luat din altă parte. În acest moment la «Infecțioase» lucrează cinci medici, însă un epidemiolog va ieși la pensie la sfârșitul lunii”.

publicitate ziar expresb 1000x100

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, nu este atât de vehement, considerând că trebuie găsite soluții care să vină în întâmpinarea unor situații de acest gen: „Știu că nu sunt pregătiți pentru ca unitatea să se transforme în spital-suport, dar i-am explicat managerului Alina Stancovici că în situația actuală nu putem invoca acest lucru. Medicii au depus un jurământ, iau măsurile necesare și se adaptează. În condițiile în care spitalele din Timișoara nu mai preiau pacienții infectați, noi, ca spital județean, nu putem să-i trimitem pe bolnavi la Marila, spre exemplu”.

Președintele Hurduzeu este surprins și dezamăgit de faptul că nu este chemat la acele ședințe de la Prefectură în care se vorbește și despre spital.

„Din păcate, nu doar că nu mă cheamă nimeni la aceste ședințe, dar nici nu sunt întrebat, ceea ce nu este normal, pentru că vorbim de Spitalul Județean de Urgență Reșița aflat în administrația Consiliului Județean. Când iei o decizie de genul acesta, eu zic că ar trebui ca și eu să fiu întrebat, chiar dacă Ministerul este cel care va lua decizia finală. Să fiu întrebat dacă spitalul este pregătit, dacă pot să-l ajut. Consiliul Județean a ajutat Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș cu 800.000 de lei, deși nu avea nicio obligație în acest sens, dar nu puteam noi, Consiliul Județean, să nu-l fi ajutat”, spune Silviu Hurduzeu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/