Informațiile conform cărora Spitalul din Caransebeș are nevoie urgentă de medicamente și materiale de protecție sunt false, spune managerul Gheorghe Borcean. Acesta susține că el a cerut Ministerului Sănătății, prin DSP Caraș-Severin, detașarea la Caransebeș a unui medic, restul sunt solicitări periodice.
În prezent, echipamentele de protecție și materialele sanitare sunt suficiente, iar medicamentele ajung pentru următoarele 10 zile, în condițiile în care internările decurg în același ritm alert.
„Ce a apărut într-unul dintre ziarele județene este fake news, noi avem acum medicamentele necesare tratării COVID-19. Eu am cerut Ministerului Sănătății, în baza Legii 136/2020, detașarea unui medic specialist epidemiolog, infecționist sau ATI, pentru că volumul de muncă este deosebit de mare acum și abia mai facem față, iar acest medic va prelua din atribuțiile celorlați specialiști.”, ne-a declarat medicul Gheorghe Borcean.
Managerul spitalului a mai specificat că spitalul lucrează în continuare cu conturile blocate, iar aceste proceduri se fac din timp.
Surse din interiorul spitalului ne-au precizat că un medic, două asistente și un registrator medical au fost confirmați cu SARS-CoV-2. De asemenea, starea celor trei asistente de la Compartimentul Urgențe care au fost depistate pozitiv la coronavirus este bună, ele fiind în izolare la domiciliu, iar brancardierul internat în spital are o evoluție bună.
Conform raportării DSP de ieri, la Spitalul din Caransebeș sunt 93 de pacienți confirmați. Din păcate, aproape în fiecare zi se înregistrează câte un deces cauzat de virusul SARS-CoV-2. Ieri-dimineață a pierdut lupta cu moartea un bărbat din satul aparținător Iaz, în vârstă de 69 de ani. Pacientul se afla internat în spital de 20 de zile, iar în ultimele zile a fost la Terapie Intensivă.
Joi alți trei pacienți au fost conectați la aparatele de ventilație mecanică, însă nu sunt la ATI. Deși Spitalul din Caransebeș a devenit aglomerat în aceste zile, managerul Gheorghe Borcean spune că există o speranță atât timp cât evoluția zilnică a ratei de reproducere este sub 1.
„Rata de contagiune cu noul coronavirus este sub 1, un semn că epidemia este ţinută sub control, în ciuda abordării mai relaxate. Asta înseamnă că pandemia va slăbi treptat, cu rezultate în următoarea lună.”, ne-a declarat Gheorghe Borcean, managerul Spitalului din Caransebeș și președintele Colegiului Medicilor din România.