Spitalele din Oțelu Roșu și Oravița, fără ser antiviperin

vipera

Nu toate unitățile spitalicești din Caraș-Severin dispun de ser antiviperin, deși în județul nostru viperele sunt întâlnite destul de frecvent.

Odată cu încălzirea vremii, viperele își fac mai des apariția, acestea preferând soarele, zonele pietroase și uscate, avertizează Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin. În județul nostru, viperele sunt întâlnite destul de des, zonele populate de acestea fiind: Cheile Carașului, Cheile Nerei, Cheile Gârliștei, Valea Beiului, Clisura Dunării, Băile Herculane – Valea Cernei și Munții Țarcu.

Cum mușcăturile de vipere sunt foarte periculoase, din cauza veninului, în cazul producerii unui astfel de incident, trebuie administrat imediat serul antiviperin, mai spun reprezentanții DSP.

La momentul actual, la nivelul unităților spitalicești din județ, există șase astfel de doze. Două se află la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, două la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș și alte două la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă.

Deficitare, la acest capitol sunt unitățile medicale din Oțelu Roșu și Oravița, unde serul antiviperin lipsește cu desăvârșire, motiv pentru care autoritățile din sănătate publică solicită conducerii celor două spitale „să-și refacă stocul de ser, pentru a fi pregătite în cazul unor incidente de acest gen”.

Serul antiviperin se administrează doar în spitale, prin unitățile/compartimentele de primiri urgențe. Prin urmare, orice persoană care este mușcată de o viperă trebuie să anunțe acest lucru prin 112. Persoana respectivă va fi transportată de urgență la cel mai apropiat spital care deține serul antiviperin, fie și cu elicopterul SMURD dacă este nevoie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/